vloeibare plantenvoeding

Vloeibare plantenvoeding: zo gebruik je het

We schreven al eens eerder over vaste meststoffen en mest in korrel- of kegelvorm. Wat we nog niet hebben besproken, is vloeibare mest. In dit artikel leggen we je er meer over uit.

Met name kamerplantenmest en kuipplantenmest vind je nogal eens in vloeibare vorm. Je kunt dit dan oplossen in een gieter water, en op die manier je planten tegelijkertijd water en voeding geven. Dat is erg gemakkelijk! Ook bestaat er een meststof voor kuipplanten in korrelvorm, die je oplost in het water – zodat je uiteindelijk ook vloeibare mest hebt.

vloeibare plantenvoeding

Magnesium als belangrijk ingrediënt van de mest

Zelf geef ik mijn kamer- en kuipplanten in de zomer vaak eens per week voeding. Voor de kamerplanten halveer ik dit in de winter. Kuipplanten geef je na september geen voeding meer, die gaan in de winterrust.

De verhouding en hoeveelheid mest die je kunt gebruiken, staat vaak op de verpakking. Check dan ook meteen even of magnesium een ingrediënt is van de mest. Dit zorgt namelijk voor groene bladeren, en dat is wat je wil. De bladeren van een pannenkoekenplant worden vaak heel lichtgroen als de plant te lang geen voeding heeft gehad.

vloeibare plantenvoeding

Extra weerstand door mest

Door je planten te bemesten, zien ze er niet alleen mooier uit. Ook geef je ze extra weerstand, waardoor ze sterker zijn tegen ziektes en tegen schadelijke insecten zoals luis en witte vlieg.

Het is wel echt belangrijk dat je de dosering van de verpakking aanhoudt. Te veel mest kan schade aanbrengen aan de planten. Wat je dan ziet is ‘bladverbranding’: het blad is dan van binnenuit beschadigd. Je ziet het dan geel worden. Ook wil je geen mest geven bij hittegolven of extreem droge periodes.

Heb je vragen over of aanvullingen op dit artikel? We lezen het graag in de reacties!

4 Comments

    • Hoi Green11ke, dat is niet zo’n heel goed idee. Als je de voeding pas mengt vlak voor gebruik, gaat er zo min mogelijk voeding verloren. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  1. Ik heb 8 steken en het zijn al behoorlijk stekjes van de pannekoekplant. Ze zijn voor een week geleden gepland en nu zijn er wel wat met gele of lichte blaadjes.De moederskant zn bladeren daar hangen de onderste naar beneden , is wel verpoot. Moeten ze misschien plantenvoeding?
    Gr.Shiva

    • Hoi Marian, stekjes kun je beter nog geen voeding geven. In de potgrond zelf zit ook al voeding, en anders wordt het te veel van het goede. Laat de stekjes even met rust, misschien moeten ze even bijkomen. Bovendien is de herfst niet het beste moment om te stekken, dus je stekjes hebben het misschien wat zwaar. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*