druiven snoeien in het voorjaar

Voorjaarssnoei van de druiven

Om een goede oogst te krijgen, moet je je druiven (ook) snoeien in de voorzomer.

Als het goed is, heb je de hoofdsnoei van je druif gedaan in de herfst of winter, voordat de sapstroom op gang kwam. Na de winterrust begint de druivenplant in het voorjaar weer te groeien. Precies dan is het moment om hem te snoeien. In de kas is het half of eind mei al zover, maar met druiven in de volle grond moet je nog even wachten.

Het eerste blad na de tweede tros

Je snoeit de druif op een specifieke plek. Als je een uitloper neemt: het eerste blad na de tweede ‘tros’. Wat straks druiventrossen worden, zijn nu nog een soort van drobbeltjes. Snoei niet direct na een druiventros, omdat je anders kans loopt op schimmel.

voorjaarssnoei druiven

Je snoeit druiven omdat alle kracht anders in het doorgroeien gaat zitten. Je wil de voeding juist bij de druiven houden.

Rare bobbeltjes op het blad

Heb je trouwens rare bolletjes op het druivenblad? Knip deze bladeren er dan zoveel mogelijk af (klik voor meer informatie). Hier krijg je wel gezonde bladeren voor terug – deze bladeren zorgen voor de suikertransporten, zodat de druiven lekker zoet worden.

Wil je meer weten over druiven? Je vindt hier al onze artikelen over druiven.

8 Comments

 1. Geachte Albert Jan.

  Het eerste blad na de tweede tros.
  Lat je dit blad zitten of niet ?
  Knip ik dus voor dit blad of net er achter ?

  Met vriendelijke groet.

  P.Boudewijns

  • Dag Peter, je snoeit net achter het blad. Het blad laat je zitten. Dat blad zorgt in de loop van de groei voor suikeraanzet in je druiven. Je druiven worden dan dus zoeter! Succes – groeten van Albert Jan en Linda

 2. Hoorde vandaag dat je kleine druiven trossen het beste kunt weg knippen,zodat de grotere trossen beter kunnen groeien en de druiven dikker worden.
  Is dit juist.

  Groet, Henk

  • Hoi Henk,

   Dat kan ook. Zelf knippen we, als de druiven nog klein zijn, de kleinste druiven ertussenuit. Krenten heet dit. We hebben daar al eens een artikel over geschreven, dat vind je hier (klik).

  • Hoi Monique, die schutting verven kan nu nog net. Maar gebruik wel een soort verf zonder oplosmiddelen die de druif schade toebrengen. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 3. Hallo. Ik heb in mij tuin een druiven struikje geplant, gekocht aan de mossel in Duitsland. 4 jaar lang geen output. telkens zeer veel mini trosjes dit binnen 1 week geheel weg waren.
  3de jaar geheel gesnoeid.
  Nu , 4de jaar, gesnoeid per tak na 2de tros en a vgl blad.
  Geweldige trossen van zeker 6 a 8 cm lang. Na 1 week weg, vakantie, waren voor 99% alle trossen weg.
  Garage help me.

  • Dat de trossen na de vakantie allemaal weg waren, kan komen door vogels – maar eigenlijk alleen als de druiven al aan het kleuren waren. Want druiven die nog helemaal groen zijn, daar komen de vogels niet bij. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*