Vuurdoorn zonder scheuten

Vuurdoorn snoeien (die tegen de muur staat)

Een vuurdoorn (Pyracantha) die tegen een muur groeit, moet je elk jaar snoeien. Het beste moment hiervoor is juli of augustus. Snoei niet later dan september! Dan gaat de heester ziektegevoeliger de herfst in. De kans dat de ziekte bacterievuur toeslaat, is dan groter.

Scherpe doornen = lastig snoeien

Een vuurdoorn is heel lastig om te snoeien. Dat komt door de doornen, die erg scherp zijn. Hij heet niet voor niets vuurdoorn! Maar als je hem eenmaal hebt gesnoeid, zit hij volop in de bes. De struik zet de hele muur in vuur en vlam door de mooie bessen. Die vallen dan extra op als je de scheuten hebt weggesnoeid.

Vuurdoorn snoeien voorIk snoei zulke stekelige struiken met een snoeischaar met verlengde handgreep. Dan hoef je niet met je handen in de struik, wel zo prettig.

Een vuurdoorn snoeien doe je in 2 stappen.

Stap 1: de scheuten

Gelukkig is het niet moeilijk om te zien wat je moet snoeien. Ga maar naast de vuurdoorn staan, en kijk eens langs de muur. Je ziet duidelijk scheuten ‘uitsteken’. Alles wat breder groeit dan zo’n 20 tot 30 centimeter vanaf de muur, moet je wegsnoeien. Dit zijn de scheuten waar geen bessen aan zitten.

Vuurdoorn scheutStap 2: de hoogte

Als je alle scheuten hebt weggehaald, ga je de hoogte bepalen. In dit geval (de vuurdoorn van een trouwe lezeres) is het heel duidelijk: je snoeit de struik tot vlak onder de dakgoot. Alles wat hoger groeit, haal je weg. Heb je geen dakgoot, dan kun je bijvoorbeeld een punt net onder de eerste rij dakpannen aanhouden.

Ouderwetse struik

Vuurdoorn is een tamelijk ouderwetse struik: je ziet ze niet veel meer. Vooral in de jaren 70 en 80 stonden ze vaak tegen een muur, in het rood of geel. Soms kom je ze nog tegen als een vrijstaande struik in de tuin.

Vuurdoorn snoeien naDat de heester verdwenen is, komt denk ik door de nare doornen en stekels: daardoor is hij moeilijk te onderhouden. Het voordeel daarvan is dan wel weer dat vogeltjes er veilig zitten. Er gaat geen hond of kat door de struik.

Wat vind jij van de vuurdoorn?

12 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*