binddraad-boompje

Waarom ik hol en flexibel binddraad gebruik

Sommige (vaste) planten en jonge boompjes wil je vastzetten. Bijvoorbeeld omdat ze slap zijn van zichzelf, of omdat je de groei wil begeleiden. Bijvoorbeeld bij klimplanten die nog niet meteen vastgroeien aan een steun.

Binddraad groeit niet in

Hiervoor gebruik ik hol en flexibel binddraad (ook wel buisband*), en geen raffia of touw. Dit binddraad groeit namelijk niet in de plant, en beschadigt de plant niet. Je kunt dit gerust twee jaar laten zitten. Omdat het flexibel is, rekt het mee als de plant groeit. Groeit de plant te groot, dan zal het er wel in groeien, maar dat is pas na een jaar of vijf.

binddraad-touw-boom
Dit kun je dus voorkomen met speciaal binddraad!

Binddraad is in verschillende kleuren te koop. Op de foto’s zie je zwart binddraad, maar ik gebruik ook wel groen: dat valt minder op. Je koopt binddraad bij een tuincentrum of online*.

Een boom wil je rechtop laten groeien en niet om laten waaien bij een beetje wind. Bij een lindeboom duurt het vijf jaar voordat je een mooie lange stam hebt. Die kun je dus het beste begeleiden.

binddraad-boompje2

Klimplanten en kuipplanten

Klimplanten maak je vast aan je pergola, omdat ze anders los waaien. Ook kuipplanten die rechtop moeten groeien, kun je met wat binddraad gemakkelijk vastmaken. Wij hebben bijvoorbeeld een begonia langs de regenpijp groeien. Maar ook bij kuipplanten op stam, zoals fuchsia of laurier, gebruik je binddraad om een mooie rechte stam te creëren.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*