Uitgebloeide geranium bloemen

Waarom je dode bloemen uit je planten moet halen

Het is belangrijk dat je dode, uitgebloeide bloemen uit je planten haalt. Niet alleen omdat het er mooier uitziet, maar ook omdat het beter is voor de bloei van je plant.

Zaad zetten kost energie

Als een bloem uitgebloeid is, gaat hij zaad zetten. Dit is een proces dat heel veel water en energie kost. Haal je de dode bloemen eruit, dan gaan de energie en de voedingsstoffen naar de rest van de plant. Daardoor zal je plant langer doorbloeien. Dit wordt ook wel het schonen van de planten genoemd.

Wacht niet te lang met uitgebloeide bloemen uit je plant halen; doe het zo snel mogelijk als de bloemblaadjes verdord zijn. Let er dan op dat je de vruchtbeginsels meeneemt, want daar zit het ‘m juist in. Ook is het verstandig om je plant wat extra mest te geven.

Dit geldt voor alle bloemen die achter elkaar door bloeien, en met name voor eenjarigen. Maar ook siererwten of rozen zijn erbij gebaat als je de dode bloemen weghaalt. Bij planten die in één keer bloeien, zoals een blauwe regen, gaat het niet op.

peultje met uitgebloeide bloem

Ook groente groeit beter als je ze jong oogst: haal je peultjes zo jong mogelijk van de struik, dan heb je een grotere oogst. Komkommers en minikomkommers wil je ook zeker niet te groot laten groeien; als je ze er op tijd afhaalt, kan je plant energie steken in het vormen van nieuwe groente. Nog een voordeel: jong geoogste groente smaakt veel beter!

Onbegonnen werk

Over het algemeen kun je de dode bloemen er gemakkelijk uit halen als je even langs je planten loopt. Maar bij sommige is het echt onbegonnen werk. Denk aan goudsbloemen of rododendron. Zeker als je een flinke struik hebt, is het niet te doen.

Wat als je zaden wilt oogsten?

Als je zaden wil oogsten, dan moet je uiteraard niet alle dode bloemen verwijderen. Onze tip: markeer er een paar die je wil laten afrijpen (bijvoorbeeld met een touwtje losjes om het takje). De rest van de uitgebloeide bloemen haal je er dan wel uit.

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*