plastic binnenpot sanseveria

Waarom je plastic binnenpotten moet gebruiken

Je kunt een kamerplant niet zomaar in een bloempot (omzetpot of sierpot) zetten waar onderin geen gat zit. Dat kan het water niet weg en rot de plant weg – of dan kwijnt hij weg. Vooral een plant die regelmatige water nodig heeft, moet ook een afvoer hebben.

De wortels moeten droog staan

Ik hoor mensen vaak als oplossing grind onderin doen, maar ook dat is geen goede oplossing. Het water kan nog steeds niet weg, waardoor de wortels alsnog wegrotten. De wortels moeten droog staan nadat je de plant water hebt gegeven.

Daarom moet je dus een plastic binnenpot met gaatjes gebruiken (ook wel: containerpot). Is er na het water geven water blijven staan in de omzetpot, dan moet je dat eruit gooien. En dit is het voordeel van zo’n binnenpot: je tilt de plant eruit en je gooit het water gemakkelijk weg.

plastic binnenpot sanseveria
Op de foto: sanseveria.

Nog een voordeel van een plastic binnenpot: je kunt de plant nog een keer verpotten in een wat grotere plastic pot. Pak het een beetje slim aan, en zorg in het begin voor nog een beetje ruimte tussen de binnenpot en de sierpot. Wordt het tijd om je plant te verpotten, dan kun je een grotere binnenpot nemen, die alsnog in de sierpot past.

Niet te veel gaten

Als je planten koopt, koop je ze vaak in een plastic pot. Deze kun je ook gebruiken. Maar let er wel op dat ze niet te veel gaten hebben; hoewel er planten zijn die dit nodig hebben, gebruik ik het liefst een plastic pot met één of drie gaten. Anders houdt de plant het vocht niet vast, en loopt het water meteen door.

5 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*