Stekken is een perfecte manier om van één plant meerdere planten te maken. Maar als je stekje is geworteld, is het niet zomaar een kwestie van laten groeien. Om de planten heel mooi vol en rond te krijgen, is het van belang om je stekjes veel te toppen, een soort van snoeien.
Je haalt dan het groeipunt eruit. Van elke top die je afknipt, komen twee scheuten terug.
Gevulde plant zonder bloemen
We nemen als voorbeeld een hortensia, die kun je heel goed stekken. Top je deze flink in het eerste jaar na het stekken, dan krijg je een heel mooie en gevulde plant. Dat betekent wel dat je stekje het eerste jaar geen bloemen zal dragen. Dat is niet erg: het eerste jaar richt je je op de vorm en niet op bloemen. Je wil zorgen dat je plant goed gevormd de winter in gaat.
>>> Dit vind je vast ook interessant om te lezen: Alles over stekken (+ stappenplan) <<<
Wat gebeurt er als je je plant niet topt?
Top je je plant niet, dan krijg je een lange, iele en slappe plant. Je hebt dan zeker twee of drie stokken nodig om je plant recht omhoog te laten groeien, want zonder toppen krijg je een slungel.
Deze periode van toppen duurt, afhankelijk van je plant, een paar maanden tot een jaar. Bij snelle groeiers zoals citroengeranium, gaat het na een paar keer toppen in het voorjaar wel goed. Bijvoorbeeld bij lavendel of hortensia duurt het vormen van een plant wel een heel groeiseizoen. Tijdens deze periode is het van belang dat je je plant goed bemest. Daarna kun je hem de kans geven om te bloeien.
Hoe top je een plant?
Hartstikke leuk en aardig: maar hoe top je nou zo’n plant? Heel simpel: je knipt de bovenste twee bladparen eraf. Deze stengel zal zich dan gaan vertakken naar twee kanten. Deze uitlopers kun je ook weer toppen, en zo ga je door tot je een jaar later een mooie, volle plant hebt.
Deze ‘regel’ geldt voor veel stekjes. Denk aan heide, kruiden, (citroen)geraniums, hortensia’s of lavendel. Planten waarvoor dit niet geldt, zijn bijvoorbeeld pannenkoekenplantjes of echeveria’s. Vergelijk ze maar eens: dan zie je het verschil.
Je kunt trouwens ook planten toppen om de bloeitijd te verlengen.
Duidelijk artikel! Ik Had vorig jaar een pluimspierplant gestekt, maar vergeten te toppen. Dat werd inderdaad een slap takje.