walnotenboom

Wanneer ‘moet’ je een walnotenboom snoeien?

Heb je een walnotenboom (juglans regia) in je tuin staan? Dan zijn in oktober de meeste noten eraf gevallen. En dan gaat het ook heel snel met het blad: van de ene op de andere dag gaat dat er dan af. Zijn er alleen nog kale takken over, dan moet je de boom snoeien. Wacht daar niet te lang mee, want dan zal hij gaan ‘bloeden’.

Rond oud en nieuw komt de sapstroom van de boom op gang, en als je dan gaat snoeien, gaat hij bloeden. Dan gaat er heel veel energie verloren, is de sapstroom ontregeld en dan kun je dode takken krijgen en een kleinere oogst aan walnoten het jaar erop.

Snoei hem voor de winter

Dit betekent trouwens niet dat je tot oud en nieuw hebt om te snoeien; het beste is om dit zo snel mogelijk na het afvallen van het blad en de noten te doen. Zorg dat de boom voor de winter gesnoeid is, dan loopt een gesnoeide tak minder of geen vorstschade op. Als je op tijd snoeit, kan de wond nog afgrendelen – de natuur zorgt er zelf voor, met een chemische reactie, dat er geen ‘indringers’ meer in kunnen: parasieten en schimmels.

walnoot boom

Maar wat moet je dan snoeien? Je kunt takken die te ver uitsteken van de boom halen. Staat je walnotenboom echter helemaal vrij en heeft -ie de ruimte? Laat hem dan met rust. Onze boom staat bijvoorbeeld te dicht bij het huis, waardoor we hem regelmatig moeten bijsnoeien.

Walnotenbomen tegen muggen

Onze boom staat trouwens bij de achterdeur. Dat is een ‘grootmoeders tip’; dat werd vroeger veel gedaan om muggen uit huis te houden. De bladeren zouden een etherische olie bevatten waar de muggen een hekel aan hebben. Afgesnoeide takken (met blad) kun je dus ook gebruiken als muggen- of vliegenverdrijver, door ze op te hangen op een plek waar je er veel last van hebt.

Andere loofbomen snoei je in juni

Andere loofbomen (zoals de eik en berk) zou je begin juni moeten snoeien, dat is de beste tijd. Maar omdat je de vruchten van de walnotenboom wilt oogsten, moet je hiermee wachten tot de noten eraf zijn gevallen.

walnoot walnotenboom juglans regia

Ben je benieuwd hoe je een walnotenboom moet snoeien? Dat lees je in dit artikel.

37 Comments

 1. Mijn notenboom staat te dichtbij de weg. Als een grote vrachtwagen langs rijdt, neemt ie meestal een stuk van een tak mee.
  Een tweede notenboom staat de stam zelf te dicht bij de weg. En dan wordt zelfs de stam door groot vrachtverkeer beschadigd – smalle weg voor zulk verkeer, maar ja, daar valt m.i. niets aan te doen, neem ik aan.
  Jullie tips over snoeien waardeer ik zeer.

  Vriendelijke groeten uit Amerongen, de Postmeester 16.

  • Hoi Armindo,

   Wat jammer dat je bomen zo beschadigd raken, zonde! Hopelijk heb je iets aan onze tips voor het snoeien.

   Groeten van Albert Jan en Linda

 2. Vraagje…
  Gaat de boom dood als we hem nu snoeien? Zou nuttig zijn omdat we een terras aan het aanleggen zijn….
  Vriendelijke groet Loes Fischer

  • Hoi Loes, als je nu je boom snoeit, zal hij niet dood gaan. Wel moet je er rekening mee houden dat je minder noten zult oogsten. Maar verder kun je hem prima snoeien; niet bij felle zon of hitte. Kies liever voor een bewolkte dag!

   Hartelijke groeten,

   Albert Jan en Linda Passies

 3. Hallo, ik begrijp uit jullie stukje dat het niet erg is om eens een jaar over te slaan met snoeien?
  Dat heeft geen invloed op de oogst?

  Mvg en alvast bedankt voor je reactie,
  Desiree

 4. Wij willen een walnotenboom plaatsen en hebben daar ook de ruimte voor, maar ik ben bang dat onze grond daar niet geschikt voor is.
  Wij zitten hier op veengrond met een redelijk hoog waterpeil.
  Dat betekend dat hoogstam van fruit zoals appels en peren het hier niet zo goed doen.
  Ze doen het wel maar hebben te weinig steun aan de grond en vallen dus om.
  Halfstok gaat prima.
  Hoe zal het zijn met de walnotenboom?
  Hebben jullie daar ervaring mee?

  • Hoi S,
   We kennen iemand die tien jaar geleden een boomgaard (appels, peren en kersen) heeft aangelegd op veengrond. De bomen leveren vrij goede oogst, maar ze moeten wel steun krijgen. Dat blijft problematisch. De enige optie bij fruitbomen is laagstam en flink snoeien.

   Hoe dat met een walnotenboom zal gaan is moeilijk te voorspellen. Albert Jan heeft vorig jaar een 15-jarige walnoot op veengrond gesnoeid. Die ziet er prima uit en draagt veel noten. Maar ook deze boom zal op den duur omvallen, omdat het een zware boom wordt. Het is nog een idee om het platgat een meter uit te graven (diepte en breedte), maar met een hoog waterpeil is dat jammer genoeg heel moeilijk.

   Hopelijk vind je hierin toch nog genoeg aanknopingspunten. Succes!

  • Hoi Klaas, Albert Jan heeft in huis weinig last van muggen. Maar of dat puur door de notenboom bij de achterdeur komt… Die conclusie durven we niet meteen te trekken.

 5. Vanwege een verbouwing moet er een groot deel van de kroon af van de noot dan is die volledig uit model zou ik hem rondom kunnen afzagen op stompen zeg maar en opnieuw laten uitlopen dat die een nieuwe kroon vormt?

  • Hoi Erik, als er geen andere mogelijkheid is, zou het kunnen. Maar het is niet ideaal: een notenboom is geen knotwilg.
   Als een deel van de kroon af moet, kun je dat het beste nu doen. Ook al is de kroon dan uit model, het is alsnog beter om hem in fases te snoeien. Dan doe je volgend jaar weer een deel. Succes!

 6. Dit tip dat je geen muggen krijgt in de omgeving van een walnotenboom is juist. We hebben daar goede ervaringen mee. Zorg er wel voor dat je geen bak met water of een gevulde regenton in de buurt van je huis hebt staan, dat vinden de muggenlarven prettig en zou je alsnog last kunnen hebben. Andere tip waar muggen van wegblijven is een zakje met gedroogde lavendel in de kamer of boven je bed hangen. Werkt ook uitstekend.
  Bij ons is de oogst best goed, maar eekhoorns verzamelen ook noten om de winter door te komen, op zich geen probleem, er groeien zelfs weer nieuwe walnotenbomen in de tuin waar een eekhoorn een walnoot heeft begraven.

 7. Graag gedaan Linda.
  Even wat anders: ik heb een takkenwal gemaakt van gesnoeid hout van zeker één km. lang, 2 meter breed en soms is ie wel 2 meter hoog. Geweldig is dit, als je er tenminste de ruimte voor hebt. Het bespaart tijd door het niet te vermulchen of weg te brengen of te verbranden, dit laatste is slecht voor het milieu.
  Van alle bomen die we snoeien leggen we de takken op elkaar aan het eind van ons perceel.
  Nu, na 10 jaar, zien we al geruime tijd leuke resultaten: egels, vogels, een dassenburcht !!, etc. hebben een nieuw onderkomen gevonden plus het houdt het grote wild of onverwacht bezoek tegen. Ik zou er graag een foto bij willen plaatsen, maar zie dat daar geen ruimte voor is.

 8. Ik heb 2 grote walnotenbomen bij mij in de tuin door een professionele tuinman laten snoeien de afgelopen week 19 juni en de bomen zaten vol met vruchten. Veel takken met vruchten heeft hij gesnoeid.
  Nu lees ik, dat het snoeien pas mag als alle noten en blad van de boom af moet zijn gevallen.
  Heeft de tuinman het verkeerd of zie ik het verkeerd?

  • Hoi Vogelvang, het is niet zo dat je niet mág snoeien als alle noten en het blad nog aan de boom zitten. Voor de boom kan het verder geen kwaad. Maar het is natuurlijk zonde omdat je dan minder noten kunt rapen in het najaar!

 9. Ik heb een notenboom staan ik denk van 50 jaar sinds 3 jaar heel weinig blad
  Dit jaar wel weer wat noten maar hij ziet er niet mooi meer uit
  Kan er een ziekte inzitten ?

  • Hoi Riet, er zou heel goed een ziekte in kunnen zitten, maar we zouden het toch nog even aanzien. De droogte van nu kan het ook erger maken. Water geven kan nooit kwaad. Verder kun je er weinig aan doen, dit is helaas de natuur.

 10. Mijn buren klagen over de overhangende takken van mijn Walnotenboom.
  Omdat die op 8 meter hoog hangen heb ik een ijzeren stang van 5 meter voorzien van een decoupeerzaag. Met ladder zal ik er wel bijkomen. ☺️ Vraag kan het kwaad als ik met een decoupeerzaag snoei en moet ik wachten totdat het weer goed geregend heeft?
  Bedankt voor de info
  Groet mark

  • Hoi Mark: allereerst: ga nóóit met een decoupeerzaag de boom in. Dat kan echt niet vanwege de veiligheid. Ook geen stellage van stangen in de boom: dat zorgt op den duur alleen maar voor meer problemen. Het beste is om de takken in te korten met een takkenschaar die vastzit aan een lange uitschuifbare steel.

   Houd je buren te vriend en zorg dat je de walnotenboom goed in toom houdt – een notenboom heeft zeer veel ruimte nodig!

   Groetjes, Albert Jan en Linda

 11. Hoi, we hebben een notenboom , geheel vrij , staan in onze moestuin.
  Is dit jaar gigantisch gegroeid, zowel in de hoogte als in de breedte.
  Que noten, helaas een stuk of vier.
  Terug snoeien wel of niet,….is mijn vraag,…?

  • Hoi Leon, als je de ruimte hebt, kun je beter niet snoeien. Snoeien is niet bevordelijk voor het aantal noten. De boom met rust laten is altijd het beste. Maar als je niet genoeg ruimte hebt, moet je wel snoeien. Succes!

 12. Helaas, onze notenboom groeit naar het huis en raakt al bijna de dakgoot. Een tak zal eraf moeten. Nu lijkt me het beste. Jammer van de noten, maar de boom is nu krachtig genoeg om zich zo snel mogelijk te kunnen herstellen, denk ik.
  Moet er iets op de wond? Het is een notenboom van 35 jaar oud en een van de drie grote takken zal weg moeten. Omvang is 70 cm..

  • Hoi Ine, een notenboom snoeien is niet erg, zolang het maar dunne takken zijn. Een tak van deze omvang is wat anders. Als het kan: liever toch wat kleinere takken bij de dakgoot weghalen. Bovendien blijft de vorm van de boom behouden als je de drie hoofdtakken met rust laat. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 13. Hallo,
  Ik lees hier dat je een walnotenboom het beste in november kunt snoeien. Ik heb verschillende andere artikelen gelezen en daar zeggen ze steeds dat je moet snoeien als de noten er nog aan hangen in juli. Dit vind ik zonde van de noten. November zou me veel beter uitkomen. Ik moet de boom zeker 2 m lager gaan maken, want hij wordt te groot en houdt dan de zon bij de zonnepanelen weg.
  Dus snoeien eind november en dan de hele kroon lager maken is dat een probleem voor volgend Jaar? Of beter nu de helft en het jaar erop de andere helft? Draagt hij dan minder noten na het snoeien op de overblijvende takken?
  Groeten
  Henk

  • Hoi Henk, het is ook prima om te snoeien als de noten er nog aan zitten. Maar als je niet een deel van je oogst wil missen, is oktober/november beter. Doe het niet veel later, in verband met het bloeden.
   Als de boom nu al te groot wordt voor de zonnepanelen, hoe moet dat dan later? Want de boom zal blijven groeien. Dat is wel iets om over na te denken.

   Ons advies: snoei nu een deel en volgend jaar nog een deel. Een notenboom groeit snel, dus waarschijnlijk zul je elk jaar iets moeten snoeien om de boom enigszins in evenwicht te houden. De oogst zal zeker minder zijn na het snoeien.
   Onze tip zou zijn om, als je ergens ruimte hebt, alvast een nieuwe walnotenboom te planten op een plek waar deze ongestoord kan groeien.

   Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  • Hoi Jos, aan het bloeden kun je nu niets meer doen, behalve hopen dat het goed afloopt (lees ook ons artikel over bloeden). Als de afgezaagde takken niet groter zijn in doorsnede dan een euro, gaat het wel goedkomen. Belangrijk dus om een walnoot nooit te laat te snoeien. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 14. Hallo Albert Jan en Linda,
  Wanneer je op Google “wanneer Notenboom snoeien” intypt komen jullie bovenaan te staan met de volgende tekst:

  ‘Afbeeldingsresultaat voor wanneer notenboom snoeiengroenepassies.nl
  Notenboom snoeien in nazomer of winter
  Snoeien is aan te raden in de nazomer (september) of in de winter. In de nazomer gaat de boom stilaan in winterrust, de bladeren beginnen te vallen en de sapstroom is al veel minder. In de winter is de boom volledig in rust, er zijn geen bladeren en vruchten meer aanwezig.’

  Winter is van 22 december tot 20 maart, dit is zoals je ziet erg verwarrend. Kunnen jullie de tekst aanpassen? Het is voor mij niet helemaal duidelijk of de tekst ook echt van jullie afkomt maar omdat jullie site in hetzelfde venster staat als de tekst lijkt dat wel zo. Voor mijn buurman is het te laat, die heeft zijn boom vernield. Ik schrok toen hij zijn dat hij die vorige maand gesnoeid heeft. Hij zei dat hij dat op internet gelezen had….Ik typte “wanneer notenboom snoeien” en zag meteen het probleem.. groetjes een bomenkenner

  • Hoi Hanneke, helaas kunnen wij deze tekst niet aanpassen, want die is inderdaad niet van ons afkomstig. Zoals je kunt zien, adviseren wij om de notenboom voor de winter te snoeien. Ik kan het ook niet reproduceren, dus waarschijnlijk heeft het met je eigen zoekgeschiedenis te maken… Balen dus. Ik ga eens uitzoeken hoe dat zit!

 15. Hallo Linda,

  Ik heb een nog niet zo oude walnotenboom bij mij in de tuin in Frankrijk staan. Deze is naar mijn weten nog nooit gesnoeid. Kwam mooi in blad, maar valt nu plotseling uit. Wat kan hiervan de reden zijn?

  Dankalvast voor je reactie, groetjes, Marie-Louise

  • Hoi Marie-Louise, een walnoot hoeft van nature ook niet gesnoeid te worden (liever niet zelfs), meestal is ruimtegebrek de reden van snoeien. De reden van bladuitval is moeilijk te zeggen. Als het onze boom was, zouden we hem water geven. Dat is zo het enige wat ons te binnen schiet. Hopelijk werkt dat! Groeten, Albert Jan en Linda

 16. Wij hebben 1 walnotenboom van wel dertig jaar oud maar is in de loop van de jaren scheef gaan groeien. Kun je daar nu nog een paal bijzetten zodat ie weer recht komt te groeien?

  • Hoi Hennie, als de boom al 30 jaar oud is, heeft een paal geen zin meer. Maar een beetje scheef kan ook heel mooi zijn, zeker voor een oude boom. Als de boom overhelt naar één kant kun je aan die kant iets meer snoeien. Maar het hoeft niet, de boom is van nature in evenwicht. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 17. Hallo. Onze notenboom zat vorig jaar vol noten. Echter, vaak voordat ze geoogst konden worden werden ze zwart en vielen af. We hebben alle noten verwijdert en gehoopt dat het dit jaar weer goed zou komen.
  We zijn echter al enkele weken noten aan het rapen met donkere plekken die afvallen.
  Terwijl het nog geen oogsttijd is….
  Weten jullie wat te doen?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*