Ben je gewend elk jaar op een bepaalde plek de mooiste krokussen te zien, maar zijn er dit jaar geen bloemen gaan bloeien? Wat dan?
Er zijn twee soorten krokussen. De botanische krokus bloeit als eerste. Zijn jouw krokussen pas laat gaan bloeien? Dan zouden dat gecultiveerde krokussen kunnen zijn.
Krokussen bemesten
Als je krokussen daadwerkelijk niet meer zoveel bloeien als voorheen, dan kun je ze bemesten. Gebruik hiervoor gedroogde koemest of verteerde mest. Ook kun je kali gebruiken, maar niet in combinatie met gedroogde of verteerde mest. Wees voorzichtig: strooi de mest niet over de bollen, maar vlak ernaast. Dan kunnen ze de voedingsstoffen uit de omgeving betrekken.
Dit bemesten doe je half januari. Eventueel kan het wel een maandje later, maar wees dan extra voorzichtig. Bij zonnig weer kan het loof van de bollen verbranden.
Bloembollen uit elkaar halen
Een andere mogelijkheid: je bollen uit elkaar halen. Splits na de bloei voorzichtig een groepje bollen, en plant ze wat verder uit elkaar weer uit. Dan hebben de bollen minder ‘concurrentie’, en zullen ze dus sneller groeien. Dan zullen er volgend jaar weer meer bloemen ontstaan.
Krokussen uitzaaien
Je kunt krokussen ook heel goed uitzaaien, maar dan zul je drie jaar moeten wachten op bloemen. Je kunt de plant zich natuurlijk ook zelf laten uitzaaien. Daarvoor moet je hem na de bloei compleet met rust laten en helemaal laten afsterven.
Tip 1. In groepjes
Plant krokussen altijd in groepjes, dan groeien ze beter. Is de groep na een paar jaar te vol, dan kun je die groep weer uit elkaar halen.
Tip 2. Niet maaien
Zorg dat je de uitgebloeide bloembollen in je gazon niet te snel afmaait. Laat ze ongestoord de voedselvoorraad op peil brengen voor een volgende bloei. Als de zaden rijp zijn, zaaien ze zich volgend voorjaar rijkelijk uit. Maai je ze te vroeg af, dan kan dat dus ook een oorzaak zijn van minder bloeiende krokussen.
Heb jij dit jaar ook zo genoten van de krokusjes?