ridderspoor zaaibak

Wat als ridderspoor niet opkomt?

Veel tweejarigen, die je in juli of augustus hebt gezaaid, zullen half september al mooi gegroeid zijn en kun je binnenkort uitplanten in de border. Heb je dit ook geprobeerd met ridderspoor, maar lijken de planten niet boven te komen? Dit kan liggen aan slakken.

Zo gauw als een ridderspoor boven de grond komt, is een slak er als een haas bij om de ridderspoor af te vreten. De slak heeft hem allang afgevreten voordat jij kan zien dat hij boven komt. Dit heb ik zelf meerdere keren meegemaakt.

Zaaien in een zaaibakje

Om dit te voorkomen kun je ridderspoor zaaien in een bloempot of zaaibakje. Deze zet je dan op een hogere plek neer, waar slakken niet zo goed bij kunnen komen. Denk aan een tafel of een zaaitafel in de kas. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je alles kwijt bent.

Duizendschoon, ridderspoor, lupinen
In deze zaaibak zie je, van links naar rechts, duizendschoon, ridderspoor en lupinen.

Anti-slakkenkorrels

Maar dan ben je er nog niet. Als de planten groot genoeg zijn om uit te planten in de border, kunnen er nog steeds slakken bij komen. Je kunt bijvoorbeeld anti-slakkenkorrels op natuurlijke basis strooien. De slakken hebben hier een hekel aan (en gaan er soms ook dood van).

Misschien heb je weleens gehoord dat je een rand schelpen om de planten moet strooien omdat slakken door de scherpe randen niet zo snel over schelpen heen gaan. Dit valt in de praktijk meestal tegen, slakken laten zich door schelpen vaak niet weerhouden.

In het voorjaar komen de slakken terug

In de winter sterft de ridderspoor bovengronds af, dan is het probleem voorbij. Bij het uitlopen in het voorjaar, moet je heel goed opletten dat jij eerder bent dan de slakken. Als je op vochtige of veenhoudende grond tuiniert, dan adviseer ik je bij voorbaat al (weinig) korrels te strooien. Zijn de jonge riddersporen groter dan tien centimeter, dan lukt het de planten wel om op eigen kracht verder te groeien.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*