pannenkoekenplant geel

Wat te doen als je pannenkoekenplant geel blad krijgt?

Als je ook zo geniet van je pannenkoekenplant (pilea peperomioides), dan ben je vast niet blij als het blad opeens verkleurt naar lichtgroen of geel. Maar is het ook een reden om ongerust te zijn? We leggen het in dit artikel uit.

Af en toe een geel blad

Allereerst is het even goed om vast te stellen wat er met je plant aan de hand is. Wordt af en toe een blad aan de onderkant geel? Dat betekent dat dit blad op een natuurlijke wijze wordt afgestoten. Dit hoort bij de plant en is heel normaal, als het over één blad per keer gaat (per maand). De kans dat dit in het najaar of de winter gebeurt is groter dan in het voorjaar of de zomer.

Als al het blad lichter wordt

Worden alle blaadjes lichter van kleur, dan betekent dit dat de plant te weinig voeding krijgt. Planten groeien immers op licht, water en voeding. Dat geldt ook voor de pannenkoekenplant. Hoeveel voeding je pilea nodig heeft, is afhankelijk van de tijd van het jaar.

pilea-peperomioides-pannenkoekenplant-kas

Pannenkoekenplant bemesten in de zomer

In de zomer geef je de pannenkoekenplant zeker elke twee weken voeding. Kijk hierbij goed naar de plant: als het lijkt dat hij meer nodig heeft, kun je naar wekelijks gaan.

Pannenkoekenpant bemesten in de winter

In de winter is het verstandig om de aanwijzingen op de verpakking van het plantenvoedsel op te volgen. Wij geven minder voeding en in een minder hoge dosering. Hoe kouder het wordt, hoe minder water je de plant geeft. Ook bij water geven kijk je goed naar wat de plant nodig heeft. De pot moet niet uitdrogen, maar de plant mag ook absoluut geen natte voeten hebben. Het zijn geen waterplanten!

Nog één ding om rekening mee te houden: in de winter is je plant kwetsbaarder dan in de zomer. De zomer is immers de groeiperiode. Daardoor wordt de plant in de winter sowieso wat lichter van kleur, en lijkt de plant in het algemeen wat gevoeliger te zijn.

Meer weten over pannenkoekenplanten? We schreven deze artikelen al over de pilea peperomioides:

One Comment

  1. Ik bemest hem gelijk met mijn orchidee, zo +- 1 maal er twee weken.
    Die ene bij jou op de grond en misschien in de keuken, staan denk ik TE licht.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*