potgrond potten bloemen

Welke soort potgrond moet je gebruiken?

Je kunt op heel veel plekken potgrond kopen. Soms zie je het zelfs bij Ikea of de supermarkt! Maar sta je er weleens bij stil dat de kwaliteit van de potgrond van groot belang is voor de planten die erin groeien?

De kenmerken van goede potgrond

Goede potgrond is een beetje vochtig en lekker rul. Er mogen geen dikke, harde stukken in zitten, maar juist los en luchtig zijn. Op die manier krijgen de wortels van je planten ook zuurstof. Heb je goedkope grond, dan merk je meteen verschil. Het is anders van structuur en vaak droog. Soms is er zelfs zaagsel toegevoegd!

In potgrond zit veel turf, maar nu veengronden voor een groot gedeelte zijn afgegraven, wordt dit steeds minder. Je ziet nu ook regelmatig potgrond op basis van kokosvezels. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, dus ik kan je niet vertellen wat de kwaliteit hiervan is.

potgrond rhp

Het RHP-keurmerk

Weet je niet waar je op moet letten als je in het tuincentrum staat? Let dan op het RHP-keurmerk. RHP staat voor Regeling Handelspotgronden, en betekent dat de kwaliteit is gewaarborgd. De voeding voor de eerste zes weken zit dan al in de grond, en de potgrond heeft een goede structuur.

Voor sommige doeleinden is potgrond te rijk van voedingsstoffen. Bijvoorbeeld als je planten stekt. Er is speciale stekgrond te koop, maar je kunt ook potgrond mengen met scherpzand.

Let jij op de kwaliteit van je potgrond?

4 Comments

 1. Ik koop eigenlijk altijd de gewone potgrond bij de bouwmarkt. Heb dit voorjaar een keer samengeperste grond gekocht bij de action, dat was echt niks. Veel te droog en niks groeide er goed op.

 2. Ben er nog steeds niet achter wat nu precies het verschil is tussen potgrond en (bemeste) tuinaarde. Waarom zouden planten een andere grond moeten hebben als ze in een pot staan? Een kwekerij hier in de buurt adviseert ook als je vaste planten in de grond zet, het plantgat te vullen met potgrond. Kunnen jullie iets zinnigs zeggen over het wat en waar?
  Groeten en bedankt,
  Albert Belmer.

  • Hoi Albert,

   Bemeste tuinaarde is vaak dichter van structuur dan potgrond. Daarom is het beter geschikt voor de (moes)tuin. Potgrond is veel losser of luchtiger van structuur, en daarom geschikt voor potten. Als je water op de grond giet, zal de grond niet zo snel dicht slaan. Op die manier kan er beter zuurstof bij de wortels komen.

   In beide soorten grond zit mest voor een bepaalde periode. Het kan geen kwaad om een klein beetje bemeste tuinaarde door de potgrond mengen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*