Ik heb een heel bijzondere narcis, de Narcissus pseudonarcissus in de tuin staan. Voor mij was hij altijd al bijzonder, maar dat hij écht bijzonder was, daar kwam ik pas later achter. In dit artikel willen we je graag deze mooie wilde narcis laten zien. Maar ook willen we jou om hulp vragen, want het zou zonde zijn als deze bloem uitsterft!
Voor mij bevatten bloemen en planten emoties. Dat heb ik weleens eerder verteld, in artikelen waarin we bloemen en planten uit mijn jeugd lieten zien. Deze narcis is er net zo eentje: die hadden we vroeger altijd bij mijn ouderlijk huis, in lange rijen naast de tuin staan. Ruim tien jaar geleden, toen ik er al lang niet meer woonde (maar nog wel in de buurt), besloot ik een polletje narcissen mee te nemen en goed te verzorgen. Dit was één van de laatste polletjes die ik kon vinden. Inmiddels heb ik er vijf! Je hebt wel door: dit is een meerjarenplan.
Wilde narcis in Limburg en Overijssel
Vijf jaar geleden ontdekte ik door een artikel in de krant, dat dit een heel bijzondere narcis is. Deze bloemen zijn namelijk erg zeldzaam, ze staan op de rode lijst. In Limburg en vooral in Overijssel vind je ze nog. In de buurt van Staphorst staan ze veel in boerentuinen, net zoals ik ze ken van vroeger. De narcissen gedijen namelijk niet in mooie gazonnetjes, maar juist in wilde grasvelden waar ze her en der in grote groepen groeien. Er schijnen zelfs groepen mensen speciaal naar Staphorst te gaan om samen de narcissen te bekijken!
Je begrijpt: ik was meteen gegrepen. Behalve dat ik het zelf een mooie bloem vind, heeft mijn meerjarenplan een extra doel: ervoor zorgen dat deze narcis niet uitsterft!
Overigens hadden we vroeger bij ons op het platteland een heel andere naam voor de narcis: ‘tilozen’ of ‘tijlozen’.
Verschil tussen wilde narcis en gecultiveerde narcis
Deze wilde narcis bloeit heel iets eerder dan gecultiveerde narcissen. Dat is niet het enige verschil: ze zijn nogal klein van formaat en zien er maar bleekjes uit, vergeleken bij de grote, tamelijk pompeuze tamme narcissen. De rok van de bloem is lichter, terwijl de trompet iets donkerder is.
De wilde narcis verzorgen
Het nadeel van deze narcis is dat het niet de gemakkelijkste bloem is. Als je ze niet actief bemest en uit elkaar haalt, zullen ze in de loop der jaren namelijk steeds minder worden. En dat vermeerderen gaat ook niet zo snel. Ik deed er immers al tien jaar over om van één polletje naar vijf te gaan. Je hoeft niet bang te zijn dat ze gaan woekeren: je hebt er een heel leven voor nodig om je tuin vol te krijgen.
Bemesten
Maar hoe zorg je nu zo goed mogelijk voor deze wilde narcis? Dat begint in januari al met bemesting. Zo half januari bemest ik de bollen met een kali-houdende meststof. Dit slaan ze op in hun bol, waardoor ze volgend jaar meer bloemen zullen krijgen. Het is een goed teken als een bol veel bloemen produceert: dat betekent dat de bol groot genoeg is om meer ‘jongen’ (kleine bolletjes) te laten groeien. Mijn doel is dan ook om zoveel mogelijk bloemen te krijgen.
Ik herinner mij dat mijn vader vroeger verse koemest in een geul om de narcissen heen deed, zodra de bloemen met hun ‘neuzen’ boven de grond kwamen. Het jaar erop hadden we dan volop bloemen.
Uitgebloeide stengels verwijderen
Tijdens de bloeitijd houd ik de planten goed in de gaten. Het is namelijk belangrijk om de uitgebloeide stengels te verwijderen. Op die manier blijft er meer voedsel over voor de bollen.
De pol verdelen en uitplanten
Na de bloeitijd haal ik de pol uit de grond, en verdeel hem in twee of drie pollen. Deze plant ik uit op een plek waar veel zon komt.
Hoe kun jij helpen?
Zo: nu weet ook jij hoe je ervoor kunt zorgen dat deze prachtige narcis blijft bestaan. Help je mee? We willen graag zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met deze narcissen. Heb je geen ruimte voor narcissen? Vertel het verhaal en deel dit artikel, zodat anderen ons kunnen helpen!
Beste Albert Jan,
Bedankt voor de tips over het verzorgen van narcissen.
Bij ons zijn ooit narcissen verdwenen. Ik denk dat ik nu weet waarom. Niet voldoende bemest.
Ik heb twee vragen.
1. Waar haalt de in het wild groeiende Narcissus pseudonarcissus voedingstoffen c.q. mest vandaan?
2. Hoe kunnen we deze narcis voor uitsterven behoeden?
Ik neem aan dat het niet de bedoeling is dat wij met z’n allen naar Staphorst afreizen, daar een pol uit de grond graven en die mee naar huis/tuin nemen om die daar te planten en jaarlijks te vermeerderen.
Bedoelt u dat mensen met een niet al te nette tuin in het najaar bollen van deze narcis zouden moeten kopen in een tuincentrum of bestellen bij een gerenommeerde webwinkel en in de grond stoppen?
Zodat ze op die manier voort blijven bestaan?
We hebben al aardig wat narcissen in de tuin, maar niet deze. Althans, daar ga ik niet van uit.
Dus misschien dat ik het ga proberen.
Met vriendelijke groet, Estella
Hoi Estella,
Wat een goede vragen!
Narcissen in het wild groeien graag op leemhoudende grond. Leemhoudende grond houdt voedingsstoffen voor narcissen heel goed vast, en is bovendien kalkrijk. Precies waar een narcis van houdt! Op die plekken gedijt hij dus ook beter. Bij ons, op schrale zandgrond, moet je ze dus een handje helpen.
Wij gaan ons best doen om in het najaar deze narcis in onze eigen webshop aan te bieden. Tot die tijd weten we niet zo goed waar de narcis te koop is. Is er een mogelijkheid om hem te kopen, dan zouden we dat zeker aanraden! Zomaar bollen uit de grond halen is inderdaad geen goed idee! Dat willen we ook absoluut niet stimuleren 🙂
Wat ontzettend leuk dat je misschien de wilde narcis in je tuin wilt zetten. Als je wilt, kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief: https://groenepassies.nl/nieuwsbrief/ Als we de narcissen in onze webshop aanbieden, zetten we dat sowieso ook in onze nieuwsbrief!
Wij zijn dit voorjaar op het mooie eiland Texel. We verbazen ons weer over de enorme hoeveelheid narcissen in weilanden ,bossen, duinen en de schuine kanten.
Het is toch een bolgewas, hoe kan het zich dan zo vermenigvuldigen.?
Hoi Mary en Johanna, narcis is inderdaad een bolgewas. Ze vermeerderen zich door broedbolletjes, dat zijn jonge, kleine, nieuw gevormde bolletjes. Deze bloeien de eerste twee jaar nog niet, daarna wel. Sommige bollen zaaien zich rijkelijk uit en vermeerderen zich op deze manier. De natuur zit mooi in elkaar 🙂 Geniet op het mooie Texel!
Beste Albert-Jan, deze narcis bloeit met duizenden tegelijk in de bossen onder aan de duinen bij Oostkapelle en Domburg. Daar is hij verre van uitgestorven.
Hoi Jan, we zijn heel blij dit te horen. We wisten uiteraard dat hij nog niet was uitgestorven, maar toch moeten we er met z’n allen zuinig op zijn. Op andere plaatsen zijn er echt nog maar een paar over.
Ik heb zaad gekocht van de Wilde Narcis bij Cruyd Hoeck. Im zaai het hier in Amsterdam Noord in een wilde border. Eerste zakje heb ik in halfschaduw gezet, aan een hek op het zuiden, grote boom in de buurt, paar uur per dag directe zon. Gaat ie dat redden denk je?
Ik heb gezaaid in potgrond. Is dat voldoende, of nog kalk erbij?
Het gaat uiteraard 4 jaar ofzo duren eer er bloemen komen.
Bollen kun je in Engeland kopen. Of ook in Nederland?
Groet
Hoi Hugo, zaaien kun je prima doen in bestaande grond! Dat je ze niet te veel in de schaduw gezet hebt is goed. Nu is het geduldig wachten (eventueel kun je nog andere bollen planten). Met kalk is het uitkijken, vooral als je ze net gezaaid hebt. Dit kun je beter doen als er volgend jaar al bolletjes aan komen. We denken trouwens dat je ze ook in Nederland kunt kopen.
Veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda
verkoopt u ons dan de bollen?
Hoi Maria, helaas niet. Gelukkig zijn er plekken waar je ze wel kunt kopen!
Ik plant er elk jaar minstens 100 bollen van mijn tuin in Limburg (zand-leem) Een tuin overigens waarin ik alleen oorspronkelijk Nederlandse of stinzenplanten toelaat. De wilde narcissen zijn elk voorjaar weer een lust voor het oog.
Hoi Jack, dat klinkt fantastisch!