winterakoniet groepje

Winterakoniet (Eranthis hyemalis): een echte winterbloeier

Nog voor de sneeuwklokjes en de krokussen komt de winterakoniet (Eranthis hyemalis) al tevoorschijn! Deze echte winterbloeier bloeit al in januari met vrolijke gele bloemetjes, waardoor je winterdip snel voorbij zal zijn.

Voor je het doorhebt, staan ze er al. Het plantje komt namelijk tegelijk met de bloemblaadjes boven. Als de zon schijnt, kan het snel gaan: dan staat er zo een verzameling boven de grond. De krans van gele bloemblaadjes staat boven een krans van groene blaadjes. Het plantje wordt maar zo’n 10 tot 15 centimeter hoog.

winterakoniet

Planten in september

Je kunt de bolletjes van de winterakoniet in september planten. Laat ze eerst een paar uur vol water zuigen. Vervolgens kun je ze planten, op een diepte van ongeveer 15 centimeter. Geef de bolletjes bij droogte ook regelmatig water, anders kunnen ze je misschien wel teleurstellen. Bollen van de winterakoniet kunnen verdrogen, en laten het nog weleens afweten.

winterakoniet rechtop sneeuw

De plant zaait zichzelf uit

Het zal een paar jaar duren, maar op een gegeven moment zal de winterakoniet zichzelf uitzaaien en zal hij verwilderen. Als het eenmaal gebeurt, komt de rest vanzelf. De plant gaat dan de plek opzoeken die optimaal is om uit te groeien. Denk aan onder heesters, of een plek waar de grond met rust gelaten wordt (zoals in een bostuin).

Je ziet de winterakoniet af en toe op oude landgoederen, ze horen bij de stinzenplanten die daar van oudsher zijn uitgeplant en verwilderd.

winterakoniet januari

Na de bloei vormen de zaaddozen zich, die in mei open gaan. Dan zijn de zaden rijp en kun je ze uitzaaien in vochtige, voedselrijke en kalkrijke grond. Geef de zaden ook regelmatig water. Na drie jaar zullen de eerste bloemen bloeien.

Wat vind jij van winterakoniet?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*