viooltjes

Winterviooltjes en bloembollen planten in je bloembakken

Staan jouw bloembakken ook nog vol met plantenresten van afgelopen zomer? Tijd om de oude planten eruit te halen en wat nieuws op je balkon of bij de voordeur te zetten. Je kunt er bollen in planten (maar dan heb je pas in het voorjaar bloemen), of je kunt kiezen voor viooltjes en heide. Natuurlijk kun je ook een combinatie maken.

viooltjes

Winterviooltjes planten

November is het de perfecte tijd om winterviooltjes te planten. Zelf ga ik graag voor de kleinbloemige violen (ook wel bosviolen). Deze komen beter door de winter dan grootbloemigen. Ook zitten er veel meer bloemen in, hebben ze niet zoveel last van het weer en zijn ze sterker. Grootbloemige violen kunnen nog weleens gaan ‘treuren’, kleinbloemigen steken na de regen hun hoofd weer op.
Kies je wel voor grootbloemigen: zet ze dan uit de regen. Op die manier heb je er langer plezier van; vorst overleven ze wel, maar te veel vocht zorgt voor schimmel en dat is funest.

Een tip voordat je ze gaat planten: knip alle uitgebloeide bloemetjes en zaadknopjes (ronde bolletjes) samen met het gele blad eruit. Dan heb je gelijk een betere start. Gebruik verse potgrond zodat je planten tot aan het voorjaar genoeg voeding hebben.

viooltje zaadknop
Zaadknop van een viooltje

Bloembollen planten

Ga je bloembollen planten, dan kun je dit mooi in verschillende lagen opbouwen en bollen die je diep moet planten combineren met bollen die je minder diep kunt planten. Als je de volgende richtlijn aanhoudt, zit je altijd goed: de diepte moet twee keer de lengte van de bol zijn. Het gevolg is dus dat grotere bollen dieper moeten dan kleine bollen.

Zorg bij combinaties ook dat de bollen niet allemaal tegelijk bloeien. Kijk daarvoor op de verpakking van de bol. Tip: verspreid de bloeitijd, want dan kun je langer van je mooie bloembakken genieten. Ik vind tulp, krokus en hyacint mooi. Ook passen tulpen goed bij vergeet-me-nietjes, maar dat is dan weer geen bol.

Weinig water

Let erop dat je bloembollen niet te veel water geeft. Daarbij moet je ook zorgen voor een goede drainage: zoals bij alle bloemen moet het water goed weg kunnen lopen.

viooltjes planten

Zijn de bollen uitgebloeid, dan kun je de bovenste laag weghalen. Vul de helft aan met potgrond, laat de onderste helft zitten en plant weer nieuwe bollen. Als de bollen eenmaal gebloeid hebben, is het beste er wel af. Je kunt ze wel laten staan, maar dan krijg je volgend jaar de helft van de bloemen. Dit gaat niet op bij botanische (wilde) soorten; die kun je wel laten verwilderen in de tuin. Er zijn heel mooie botanische krokussen, tulpen en sneeuwklokjes.

Om ziektes te voorkomen is het belangrijk dat je bij het planten van nieuwe bollen ook nieuwe grond gebruikt.

viooltjes bloembak
Het lijkt nu nog een beetje leeg, maar na verloop van tijd is de bloembak helemaal gevuld

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*