witte kornoelje rode takken

Witte kornoelje heeft prachtige rode takken

De witte kornoelje (Cornus alba sibirica) is een bijzondere struik. Want hoewel hij de kleur ‘wit’ in zijn naam heeft, is rood juist zijn opvallendste kleur!

De struik bloeit in mei en juni met witte bloemen. Maar de sierwaarde beleef je vooral in de winter. Dan vallen de knalrode takken namelijk het meest op. Zeker wanneer er sneeuw ligt, steken de takken mooi af.

Onopvallend in de lente en zomer

In de lente en zomer valt de struik eigenlijk helemaal niet zo op. Het groene blad zorgt er dan voor dat het rood verborgen blijft. In de herfst krijgt het blad een mooie herfstkleur, en als het blad afvalt, komt het rood pas helemaal mooi naar voren.

witte kornoelje rode takken

Het gekke is dat de plant deze rode kleur niet vanzelf houdt. Als je de struik niet elk jaar snoeit, dan is –ie na drie jaar bijna helemaal grijs. Dan zitten de mooie rode takken alleen nog bovenin, hoger dan een meter. Snoei je je struik niet, dan wordt hij met gemak twee tot drie meter hoog.

Goed snoeien

De witte kornoelje moet je dus goed snoeien. Dat betekent dat je rond maart, als de winter echt voorbij is, de dikste takken weghaalt. Je moet zo’n 20 tot 30 procent van de struik snoeien. Kies dan met name de takken die het minst rood zijn, en snoei ze helemaal weg – tot op de grond.

De takken zijn het eerste jaar glad en rood, en daarna worden ze steeds ruwer en minder rood. Dus ook aan de structuur van de tak kun je herkennen hoe oud de tak is. Door te snoeien verjong je als het ware de struik.

Takken op de vaas

Tip: zet de afgesnoeide takken op een vaas, dat ziet er prachtig uit. En hoewel je de struik na de winter hoort te snoeien, kan het geen kwaad om rond de kerstperiode een paar takjes bovenaan de struik weg te halen. Kies hiervoor dan wel een tak die je in het voorjaar toch zou weghalen. Het rood past heel goed bij alle kerstversiering!

witte kornoelje rode takken bovenaf

Witte kornoelje stekken

De witte kornoelje is heel gemakkelijk te stekken. Bij deze struik doe je dat door hem af te leggen. Dat houdt in:

  • Leg een tak horizontaal op de grond
  • Maak een kuiltje in de aarde
  • Druk de tak een beetje in dat kuiltje
  • Leg aarde over de tak heen
  • Op die plek zal de tak gaan wortelen
  • Knip de verbindende tak of scheut door
  • En je hebt een nieuwe struik!

Wat vind jij van deze witte kornoelje?

8 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*