wolfsmelk euphorbia in bloei

Wolfsmelk snoeien in juni

Wolfsmelk, Euphorbia characia Wulfenii, is een dankbare plant waar je al snel succes mee zult hebben. De plant is in de winter groen en komt in februari al mooi in bloei. Daarna is het begin van de zomer het moment om de plant te snoeien.

Verdorde stengels snoeien

Het bijzondere van deze plant is dat hij ook na het bloeien mooi blijft. Pas als de zomer begint, zo half juni, begint er af en toe een stengel wat te verdorren. Dat is het moment waarop je kunt beginnen met snoeien. Je knipt de stengels zo dicht mogelijk bij de grond af.

wolfsmelk snoeien

Je kunt op verschillende manieren snoeien. Snoei bijvoorbeeld eerst alleen de stengels uit de plant die lelijke bloemen hebben. Gedurende een paar weken worden alle stengels lelijk en zul je ze allemaal weg moeten snoeien. Je kunt natuurlijk ook wachten tot de meeste stengels lelijk zijn en dan alles in één keer snoeien. Dit kost minder tijd, maar levert je ook tijdelijk een minder mooi uitzicht op.

Wolfsmelk zaait zich uit

Als je de uitgebloeide bloemstengels laat zitten, krijg je twee problemen. Allereerst zaait wolfsmelk zich behoorlijk uit. Laat je de bloemstengels zitten, dan geef je de zaden de kans om te rijpen. Wolfsmelk is prachtig, maar je wil niet je hele tuin vol hebben met deze plant.

Als tweede kost het de plant enorm veel energie om zaden te laten rijpen. De plant zal zich niet meer goed kunnen ontwikkelen voor het volgende bloeiseizoen, en zal wegkwijnen. Daarom is het zaak om op tijd in te grijpen.

wolfsmelk snoeien plant

Wolfsmelk snoeien met handschoenen aan

Ons advies: trek eerst handschoenen aan! Je zult zien dat de plant zijn naam eer aan doet: er komt een soort melk uit de afgesnoeide stengel. Dit vloeien stopt vanzelf en kan geen kwaad voor de plant. Het kan wel kwaad voor jou, want de vloeistof kan vervelende huidirritaties veroorzaken.

De afgesnoeide stengels kunnen op de composthoop. Na het snoeien kun je de plant bemesten met een klein beetje organische meststof: een handje per plant. Geef ook water als het nodig is. De plant wordt daarna al snel weer mooi stevig, met diepblauw blad.

One Comment

  1. geldt dit ook voor de E. robbiae? Ziet er net zo uit en de beschrijving klopt ook. De zaailingen heb ik steeds verplaatst, zodat ik nu twee mooie groepen heb.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*