pannenkoekenplant pilea peperomioides buiten

Wordt je pannenkoekenplant (pilea peperomioides) kaal aan de onderkant?

Eigenaren van oudere pannenkoekenplanten (pilea peperomioides) zullen het wel herkennen: de onderkant van de stam wordt een beetje kaal. Af en toe wordt een oud blad van de plant namelijk geel en lelijk, en stoot de plant het blad af. Overigens ben ik de plant meestal voor: ik haal het lelijke blad er zelf af. Hoe ouder de plant, hoe langer de kale stam wordt. Wat doe je daaraan?

Het hoort wel een beetje bij de plant

Veel mensen vinden zo’n kale stam lelijk. Zelf vind ik het niet vervelend: het hoort erbij als de plant ouder wordt – en ik ben heel trots op mij megagrote pilea! Ook hangen bij mijn plant de wat oudere en langere stengels wat meer naar beneden, waardoor ze de kale stam iets bedekken. Maar mocht je het toch niet zo aantrekkelijk vinden, dan zijn er twee gemakkelijke oplossingen.

stengel pannenkoekenplant pilea peperomioides
Je ziet op de stam duidelijk de plekken waar eerst een bladstengel groeide. De stokjes naast de stam zijn ter ondersteuning.

Verpotten

Allereerst kun je ervoor kiezen om je plant bij de volgende verpotbeurt een klein stukje dieper in de pot te planten – ongeveer 1 centimeter. Liever niet dieper, want dan krijgt de plant niet voldoende zuurstof via de wortels en kwijnt hij weg.

Stekjes laten staan

Wat je ook kunt doen, is een paar stekjes die naast de moederstam groeien, laten staan. Zij kunnen dan de onderkant van de plant aanvullen. Je ziet uiteraard wel dat het niet de bladeren van de originele plant zijn, want ze zijn wat kleiner. Maar al met al ziet het er wel mooi groen uit!

Wordt je plant echt te groot voor jou en helpen deze oplossingen niet (genoeg)? Stek je pilea dan en laat opnieuw een plant opgroeien. Met je grote pannenkoekenplant kun je dan iemand anders blij maken.

Heb jij nog een goede ‘oplossing’? Laat het ons dan vooral weten!

Over de foto bovenaan: pannenkoekenplanten zijn kamerplanten. In een warme zomer kan de plant best een tijdje buiten staan, maar hij hoort echt binnen!

47 Comments

  1. Ik heb een pannenkoekenplant van nog geen jaar oud. Er groeien wel jongere bladeren aan de bovenkant van de stam en de stam groeit ook goed maar de bladeren aan de onderkant knappen snel af, ondanks dat ze nog wel groen zijn.
    Het is nog allemaal een heel sneu geheel want bijna alle grote bladeren zijn eraf en slechts aan de bovenkant zit nog blad.
    We geven de plant wekelijks water en om de paar weken doen we hier voeding bij voor kamerplanten.
    Is mijn plant nog te redden?
    Alvast bedankt voor het meedenken.

    Groet,
    Jolien.

    • Hoi Jolien, wat vervelend zeg! De pannenkoekplant heeft inderdaad blad om voorzichtig mee om te gaan. Het komt weleens door dat er tijdens het draaien van de plant zomaar een blad afknapt, maar zo uit zichzelf kennen we het niet.
      Is het blad ook een beetje geel? Dan is dit een normaal verschijnsel, als de bladeren nog groen zijn dan is dit niet normaal. Ik lees dat de plant goed verzorgd wordt, dus dat is niet het probleem. Probeer de plant zo weinig mogelijk te verplaatsen of nog liever: voorzichtig om te draaien als dit nodig is. Deze plant moet te redden zijn. Als de lucht niet te droog is, en het niet veel warmer is dan 21 graden, dan zien we niet zoveel problemen.

  2. Ik wil graag een pannenkoekplant op stam, moet ik dan de onderste bladeren en nieuwe stekjes verwijderen

    Vr. Gr Henny

    • Hoi Henny, het is in ieder geval slim om de nieuwe stekjes uit de pot te halen. De onderste bladeren zullen op den duur vanzelf afvallen. Dat kan even duren, maar ik vermoed dat het beter is om dit op de natuurlijke manier te laten verlopen. Dan raakt de plant niet uit evenwicht. Succes!

  3. Hallo. Ik heb 2 pilea’s bij de ene zijn alle bladeren afgevallen en ik heb enkel nog een stammetje met twee sneue nieuwe blaadjes. De andere begint er ook slecht uit te zien. De randen van de blaadjes worden donker er beginnen te krullen. Dan valt het blad af…ik probeerde al alles, meer water…droger laten staan, voeding bij doen…maar ik zie geen beterschap. Stekjes krijg ik helemaal niet. Graag advies?

    • Hoi An, dat klinkt als een lastig geval. Het is moeilijk in te schatten wat hier de oorzaak is. Vaak geven mensen de planten te veel water – gemiddeld twee keer per week water geven is voor de pilea zeker voldoende. Geef in dit geval zeker geen voeding. Het kan verstandig zijn om de planten over te zetten in nieuwe grond. Als de wortels nog intact zijn, komt het wel weer goed. Lees ook even ons artikel over luis in de pannenkoekenplant. Wie weet heb je die behandeling nog niet geprobeerd? Heel veel succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  4. Als je de lange kale stam lelijk vind kan je ook de stam afknippen onder de bladeren die er nog wel aan zitten. De onderse 2 of 3 bladeren haal je eraf en zet het stammetje op water. Deze stam krijgt dan met 2 weken nieuwe wortels. Als deze groot genkeg zijn kan je hem weer jn de potgrknd zetten en je mooie pilea heeft niet zo’n kale stam meer.

  5. mijn pannenkoek plant heeft een stam onderaan zonder blaren, bovenaan voldoende blaren
    en nu zelfs kleine bloemen in trosjes…kan je met die bloementrosjes iets aanvangen?

    • Hoi Wilfried, leuke bloemetjes zijn het, vind je niet? Wij knippen op den duur de bloemen er wel uit, dan gaan de voedingsstoffen weer naar het blad toe – en dat is uiteindelijk de echte sierwaarde van de plant. Groetjes, Albert Jan en Linda

  6. Hoi Linda!

    Mijn pilea wordt zo groot en zwaar dat ie aldoor omvalt. Heb je nog een goeie tip hoe ik ‘m rechtop kan houden? Heb er nu een stok ingezet maar dit houdt ie ook niet echt.

    Groetjes Sanne

    • Hoi Sanne,

      Heb je er één stok ingezet? Ik zou je adviseren om aan vier kanten een dunne stok in de pot te zetten, en deze vast te zetten aan de stam met bijvoorbeeld hol binddraad. Dan heeft de plant meer steun. Houd er wel rekening mee dat je dan over een tijdje weer langere stokken moet gebruiken.

      Mocht je bedoelen dat de pot telkens omvalt, dan zou je het beste een grotere pot (en grotere binnenpot) kunnen gebruiken.

      Veel succes! Groetjes, Linda

  7. Soms vind ik enkele groene balletjes van 2 tot 3 mm in mijn pannekoekenplant stekjes. Weet iemand waar die vandaan komen?

    • Hoi Wouter, zonder foto is het lastig beoordelen. Het zou misschien een bloem kunnen zijn, dat komt af en toe voor. Je kunt ons altijd even mailen (groenepassies[a]gmail.com), dan kijken we ernaar! Groet, Albert Jan en Linda

  8. Wil nog even reageren op het bericht van Jolien en An.
    Heb die problemen ook gehad met mijn eerste plantjes. Heb er nu terug 2 die het super doen.
    Het ligt echt aan de hoeveelheid water. Ze doen het goed wanneer ze droog staan.Ik geef ze nu
    om de 10 à 14 dagen een scheutje maar water en zo doen ze het goed. Grtjs Connie

    • Hoi Connie, wat leuk dat je op het bericht van Jolien en An reageert. Wie weet is dit ook voor hen een oplossing.

  9. Hoi,
    Ik heb 2 grote pilea planten die het heel lang goed hebben gedaan. Maar sinds een maand of 3 worden ze steeds minder. Wat vooral opvalt is dat een deel vd bladeren (deels) rood begint te kleuren en het blad begint te krullen. Hebben jullie enig idee wat de oorzaak kan zijn en nog belangrijker, wat ik er aan kan doen?
    Alvast bedankt! Hartelijke groet Tamara

    • Hoi Tamara, als je voeding hebt gegeven volgens de richtlijnen op de verpakking (van de voeding), kun je dat uitsluiten. Zo niet, dan adviseren we je met klem om je pilea regelmatig voeding te geven. De planten zouden last kunnen hebben van luis, maar dan krijg je meestal gekruld blad. We raden je aan om het aangetaste blad weg te knippen. Is er nog voldoende ruimte in de pot? Zo niet, verpot dan je plant. Pilea is een sterke plant, dit kan dus zeker nog goed komen. Groetjes, Albert Jan en Linda

  10. Hoi Linda,

    Ik heb meerdere pileas( allemaal gestekt) maar nu worden sommige heel licht van kleur, echt lichtgroen met niet zulke mooie bladeren,en andere donkergroen. Weet je waar dat mee te maken kan hebben?
    Groetjes Willemijn

  11. De pannekoekeplant is de beste plant die vuile lucht opneemt. Maar als hij teveel opneemt gaat hij zelf dood. Dus de kamer goed luchten. Of probeer te weten te komen of de lucht in je kamer goed is!!!

      • Hallo ,
        Mijn plant heb ik al jaren.
        Pas verpot met voeding. Maar volgende morgen ligt er veel blad af . En in die jaren is hij nog niet echt gegroeid . Krijgt 1 x per week water.

        • Hoi Tineke, verpotten met nieuwe potgrond én voeding is waarschijnlijk iets te veel van het goede geweest – zeker als de plant niet regelmatig voeding krijgt. In potgrond zit namelijk ook voeding voor ongeveer zes weken. Gelukkig zijn pannenkoekenplanten erg sterk en kunnen ze veel hebben!

  12. Mijn pannenkoekenplant is nu ongeveer een jaar/anderhalf jaar oud en is door goede verzorging van mijn vader heel mooi en groot geworden. Het bovenste gedeelte is de laatste maanden wat te zwaar geworden waardoor die krom hing maar nu heb ik een groter probleem. Mijn vriendin heeft een stekkie eruit gehaald gister avond voor een andere vriendin en een stokje erin gebonden voor de stevigheid. Net ging ik kijken bij mijn plant de volgende ochtend en hij hangt nu helemaal slap alsof hij is omgeknakt of er geen kracht meer in zit. Ik heb geprobeerd met meerdere stokjes te ondersteunen maar dit houdt hij alsnog niet en door al het gedoe met de stengel al doe ik voorzichtig zijn er meer bladeren verloren gegaan en ben ik bang dat het straks einde verhaal is van mijn plant als ik later vandaag weer ga kijken.
    Dit was mijn lievelings kamer plant en het voelt als me huisdier dus ik vind het super zonde en heb spijt dat ik eraan heb laten sleutelen als iemand anders dan mijn vader😖
    Heeft u misschien de gouden tip hoe ik hem nog zou kunnen redden?
    Groetjes

    • Hoi Lora, wat jammer dat het opeens zo slecht gaat met je plant. Dat het aanvoelt als een huisdier is heel herkenbaar. Maar als je op een normale manier een stekje uit de pot haalt, kan dit niet het resultaat zijn. Is de potgrond aangevuld? Het kan geen kwaad om een grote plant te ondersteunen met stokjes, maar in dit geval lijkt het niet per se nodig. Haal voor nu even alle touwtjes en stokjes uit de plant en laat hem even met rust. Je zult zien dat de pilea opknapt. Overigens hoeft het niet erg te zijn als hij scheef gaat hangen, dat kan een heel karakteristieke plant opleveren. Sowieso is het een goed idee om een van de stekjes op te kweken tot een andere grote plant, met kaarsrechte stam. Dan heb je een vervanger als de moederplant het op den duur opgeeft. Complimenten voor je vader trouwens! Groeten, Albert Jan en Linda

  13. Hallo, Ik heb al ruim 15 jaar pannenkoekenplantjes nog voor er sprake was van de hipe… Ik kreeg ooit 1 stekje van een toen door niemand gekend plantje. Zelfs 2 vriendinnen bloemisten wisten niet welke plant het was.
    Ondertussen heb ik planten in verschillende maten en hoogten. Sommigen zijn hoger dan 1 meter, ik plant er dan een aantal samen in een grote pot. Indien ze te hoog worden stut ik ze met bamboestokjes. Sommige slagen er zelfs in met gekromde stammen toch te blijven groeien naar het licht toe. Het klopt idd dat er periodisch wat gele blaadjes ontstaan en afvallen na een tijdje, aan de bruine stam komen geen nieuwe blaadjes maar dan zet ik er enkele scheutjes naast en dat verbergt dan weer de lege stam. Af en toe wat mest kan geen kwaad dat geeft de oudere planten terug een mooie groene kleur! 1 maal per week water geven is ruim voldoende.
    Tientallen vrienden deed ik al plezier met scheutjes! Het plantje vraagt niet veel, wel voorzichtig zijn want idd de blaadjes kraken makkelijk af! Dit als tip voor iemand die een grote pot wil kweken.
    Succes, groeten Hilde

    • Hoi Hilde, wat leuk om te lezen dat je al jarenlang een pilea-fan bent! De tips die je geeft zijn hetzelfde als wat wij altijd adviseren bij pannenkoekenplantjes. Die werken dus bij ons allebei. Geniet van je mooie planten! Groeten, Albert Jan en Linda

  14. wij hebben 2 pilea’s bij de ene komen er stekjes naast de plant, bij de moederplant komen nu takken aan de stam die uit gaan lopen met daarop eigen bladen. De bladeren aan de hoofdstam zitten v.a. ca. 17cm en de zijtakken zitten 1.5cm boven de grond. Zou ik nu de hoofdstam er uit kunnen zagen waardoor ik een gesplitste stam krijg? bij het blad aan de hoofdstam beginnen de stengels rood te kleuren en ook het blad wordt vanuit de buitenkant rood/bruin, kan dit te maken hebben met te veel voedingsopname door de zijtakken?

    • Hoi Arie en Bea, je kunt de hoofstam weghalen. Dan krijg je een volle en breedgroeiende plant. Als dat is wat je mooi vindt: doen. Dat de stengels rood beginnen te kleuren en het blad bruin, kan zeker komen door de hoeveelheid stekjes. De stekjes gebruiken voedingsstoffen die dan niet meer geschikt zijn voor de moederplant. Daarom is voeding geven ook zo belangrijk. Veel succes! Groeten van Albert Jan en Linda.

  15. Hallo Hilde,
    Misschien is het leuk om te vermelden dat ik al 45 jaar geleden een stekje kreeg van de pannenkoekplant. Die is het heel goed gaan doen en ik heb inmiddels heel veel mensen een plezier gedaan met zijn nakomelingen. Al die jaren heb ik de plant goed verzorgd en steeds stekjes er van getrokken en opgekweekt. Ik deed elke keer de moederplant weg zodat ik steeds frisse nieuwe plantjes kreeg. Het valt me op dat de huidige generatie pannenkoekplanten, zoals die bijv. in tuincentra worden aangeboden, er toch net iets anders uitzien dan de originele plantjes die ik heb. Helaas kan ik geen foto sturen. Maar misschien kan ik het je op een andere manier laten zien als ik weet waar ik de foto naar toe kan sturen.

  16. Hallo,
    Ik heb nu anderhalf jaar een pannenkoekenplant. Deze staat bovenop een kast zodat hij (hopelijk) voldoende licht krijgt. Hij groeit goed dus ik denk het wel.
    Maar sinds kort beginnen de bladeren een beetje bol te staan en worden ze aan de rand geel of krijgen ze gele vlekjes aan de rand.

    Heb je enig idee wat er mee aan de hand is ? Of is dit normaal voor de plant?
    Groetjes.

  17. Hoi, ik heb een aantal oudere pilea’s die het nog super doen maar elk in aparte pot. Omdat de onderkanten wat kaal worden dacht ik misschien wel leuk om een stuk of 3 bij elkaar in 1 pot te zetten. Is dat mogelijk?

    • Hoi Ingrid, je kunt uiteraard meerdere planten in één pot zetten. Houd er dan wel rekening mee dat het een flink grote pot moet zijn, als het oudere en dus grotere pilea’s zijn. Succes!

  18. Hoi!
    Ik heb sinds een aantal maanden een pannenkoekenplant. Ik kreeg na toen ‘ie in een potje van ong. 10 cm breed zat. Inmiddels is het tijd om me een grotere pot te geven dus dat ga ik ook doen.
    Echter, ik wil het liefste dat ‘ie vooral in de hoogte gaat groeien en niet extreem breed wordt. Zijn er trucjes/handigheidjes waarmee ik dit kan stimuleren of is dat echt afhankelijk van wat de plant zelf doet?

    • Hoi Mirthe, als je alle uitlopers (stekjes) uit de pot haalt, kan alle voeding naar de hoofdstam gaan. Zo kun je dit een beetje stimuleren. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  19. Wil even een reactie geven op water hoeveelheid en hoeveel keer.
    Ik hoor zoveel verschillende reacties.
    Ik denk dat het belangrijk is je plant zelf in het oog te houden. Zoveel verschillende omgevingen ivm licht en warmte.
    Ik laat mijn plant zelden droog worden en als ik water geef, doe ik dat met een flinke scheut. Dat is zoals een mens in de woestijn een bodem van een glas water geven, weinig nut. Cactussen en vetplanten zijn iets anders natuurlijk.
    Dus kijk zelf hoe je plant het doet en dat is en blijft de beste indicator.
    Succes.
    Wou een foto posten, maar dat kan blijkbaar niet. Mijn plant is 50 cm groot en staat echt overvol met bladeren.

    • Hoi Paddy, het is in elk geval het beste om naar de plant zelf te kijken. Vaak is dat ook nog niet genoeg, en moet je de grond goed in de gaten houden! 🙂

  20. Ik ben half Zweeds (in Zweden was dit toen al een reguliere plant) en ik heb ongeveer 25 jaar geleden een stek van mijn grootmoeder gekregen. Mijn ervaring is liever te weinig water dan te veel en licht maar niet in de zon. Ik vind het mooi als hij een groot soort “bol” is en als de stammen te lang worden snijd ik ze af, zet ik je in het water en plant daarna alles weer. Hij ziet er bij mij eigenlijk altijd goed uit en staat voor het raam in de keuken waar de deur meestal open staat dus hij krijgt regelmatig frisse lucht!

  21. Hoi hoi,

    Ik heb een paar pilea’s. Alledrie nu 6 maanden oud, heb ze als stekje overgenom3n. 2 zijn aardig gegroeid, de 3e is nog steeds heel klein. Die heeft te donker gestaan, denk ik.

    De andere 2 hrbben met het kouder worden wat blad verloren en dus een wat ieliger uiterlijk,hoewel er goed nieuwe groei is bovenaan.

    Mijn vraag: bij beide grotere planten komen geen stekjes in de pot erbij. Ik wil ze echter juist graag lekker vol! Hoe kan ik de plant helpen? Ik lees al dat ik wat minder water kan geven. 1 kan misschien in een grotere pot. Maar ik dacht, moet ik geen voeding geven? Dat hebben ze nooit gekregen. Zou dat helpen? Mag dat nu, eind oktober?

    • Hoi Lotte, als je pilea’s nog maar een half jaartje oud zijn, moet je misschien nog wat geduld hebben voor het krijgen van stekjes. Voeding geven is nu wel een goed moment (stekjes geef je geen voeding). Kijk goed op de verpakking, want in de winter geef je inderdaad een stuk minder voeding dan in de lente of de zomer (dat is immers het groeiseizoen). Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  22. Hallo,

    De wortels van mijn pannenkoekenplant zijn voor 70% weggevreten door de varen rouwmug. Ik heb een grote pannenkoekenplant met een stam van 1 cm doorsnee en die stam is wel 12 cm hoog. Ik heb de plant uit de pot gehaald en de wortels onderin zijn allemaal niet meer in verbinding met de plant. De onderste 10 bladeren zijn inmiddels van de plant afgevallen maar de bovenste 15 bladeren staan er nog mooi bij. Nu is mijn vraag: moet ik de pannenkoekenplant in de pot laten staan om te hopen dat er nieuwe wortels komen? Of moet ik het ‘boompje’ in een laagje water zetten in een schaal om te wortelen? (Alsof het een stekje is. Heeft u tips? Deze zijn heel erg welkom. Ter info heb ik de vliegjes bestreden met aaltjes, deze vliegjes zijn allemaal weg nu

    Groetjes Pascalle

    • Hoi Pascalle, dat klinkt alsof de rouwmug flink heeft huisgehouden. u de wortels niet meer aan de stam van de plant zitten, lijkt de beste optie om de stam ietwat te snoeien aan de onderkant, en hem dan opnieuw in nieuwe potgrond of in water te zetten, in de hoop dat hij gaat wortelen. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  23. Ik heb een pannenkoekplant uit zijn pot gehaald, de wortels voorzichtig schoongespoeld en hem in een vaas met regenwater gezet. Zo zie ik alles en de plant gaat goed! Wortels in het water, blad erboven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*