Zaaddozen van judaspenning: prachtig als decoratie (+ zo oogst je zaden van judaspenning)

Als bloemen uitgebloeid raken, ontwikkelen de zaden zich. Dat gebeurt in een zaaddoos. Bij de judaspenning (Lunaria annua) zie je tijdens en na het bloeien groene schijfjes ontstaan, later ontstaat daar zaad in.

Later in het jaar drogen de groene schijfjes wat uit, en worden ze bruin. Dan zie je dat de zaaddozen uit twee ‘dekvliezen’ bestaan, met binnenin de ‘penning’. Dat is een soort doorzichtig vlies. In de twee compartimenten zit het zaad.

zaaddozen judaspenning

Zaad van judaspenning oogsten

Om het zaad van de judaspenning te oogsten, moet je de dekvliezen dus voorzichtig van de penning afhalen. Dan kun je heel gemakkelijk het zaad losmaken. Het is best een leuk klusje. En grappig: de vliezen knisperen als papier. Je leest meer over het oogsten van zaden in dit artikel.

zaden oogsten judaspenning

Overgebleven stengel is mooie decoratie

Als je de compartimenten hebt losgemaakt blijft een stengel over met de penningen. Deze ogen zilverkleurig of zelfs van satijn als er licht doorheen schijnt. Dit staat heel mooi in een droogboeket. En ook kun je de stengels los als decoratie gebruiken. Een tikje ouderwets misschien (vroeger zag je die veel voor het raam staan), maar het is nog steeds mooi.

stengel judaspenning decoratie

Zaaien in september

Judaspenning bloeit in het vroege voorjaar met paarse bloemen. De zaden kun je in september zaaien. Voor de winter ontstaat dan nog een kiemplantje, dat uitgroeit tot een rozet. De plant is dus tweejarig.

De plant zaait zichzelf heel gemakkelijk uit – ze komen overal wel op. Toch hoef je ze niet als onkruid te beschouwen. Op de plekken waar judaspenning niet welkom is, kun je de plant heel makkelijk uit de grond trekken. De plant is verder ook gemakkelijk: hij heeft geen verzorging nodig en doet het goed in de schaduw. Zelf laat ik ze altijd staan waar ze opkomen, je hebt er toch geen werk mee. Het leuke is trouwens wel: er komen veel insecten op af: hommels, bijen en vlinders. Op de foto zie je een oranjetipje.

4 Comments

  1. Mijn judaspenning die elk jaar veel bloemen heeft, heeft dit jaar geen bloemen gegeven. Alle planten hebben nu grote groene bladeren. Moet ik hier iets mee doen?

    • Hoi Hanna, waarschijnlijk zijn dit nog te jonge planten om te bloeien, en hebben ze zich vorig jaar te laat uitgezaaid. De plant gaat nu als een rozet doorgroeien en zal volgende lente uitbundig gaan bloeien. Groetjes, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*