zaaigrond

Zelf zaaigrond maken

Zaden zaai je niet in gewone potgrond, maar in zaaigrond. Dit bevat niet te veel meststoffen, want daar kunnen jonge kiemplantjes niet zo goed tegen – dan groeien ze te snel en langgerekt.

Potgrond met scherpzand = zaaigrond

Zaaigrond kun je kopen bij een tuincentrum (of online*), maar je kunt het ook heel gemakkelijk zelf maken. Verdun hiervoor (turfvrije) potgrond met scherpzand. Op die manier verdun je de meststoffen. Ook zorgt scherpzand ervoor dat de structuur wat losser en minder ‘plakkerig’ is. De beste verhouding is twee delen potgrond mengen met een deel scherpzand.

Compost

Ook zou je compost kunnen toevoegen. Dit bevat weinig tot geen voeding, maar is wel goed voor de structuur van de grond. Let er hierbij wel op dat het een fijne structuur moet hebben! Desnoods kun je het zeven, maar in dat geval is een zakje zaaigrond kopen veel gemakkelijker.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

6 Comments

    • Hoi Marc, je kunt potgrond maken door compost en bladaarde (verteerde bladeren) te mengen. Dan krijg je een prima potgrond! Eventueel kun je nog wat meststof toevoegen. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

  1. waarom staat er op deze site dat je 2 delen potgrond moet gebruiken en op andere sites 4 delen?

    Nu weet ik nog niet wat de exacte verhouding is.

    • Hoi Rene, wij schrijven onze artikelen vanuit onze eigen ervaringen. Onze eigen zaaigrond maken we dus met deze verhoudingen. Uiteindelijk blijft het principe hetzelfde: dat de grond niet te rijk moet zijn. Tuinieren is soms ook experimenteren. Veel succes met het zaaien!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*