buxushart

Zieke buxus vervangen door ilex

Al 25 jaar lang heb ik buxus in mijn tuin staan. In de voortuin staat een uitgebreide siervorm met een hart en bollen, en ook in de achtertuin vind je verschillende bollen en kegels. Maar ze moeten helaas weg!

Zo’n vijf jaar geleden werden mijn buxusplanten ziek, ze kregen de schimmelziekte. Ze gaan niet helemaal dood, al ziet het er soms wel zo uit. Telkens blijven ze maar overleven. Soms lijkt het alsof de planten er weer bovenop komen, maar een jaar later zien ze er weer helemaal verdord uit. Nu met de droogte lijkt het soms een beetje beter te gaan. Schimmels houden immers niet van droogte.

Buxus moet eruit

Er zijn wel middelen om buxus te beschermen tegen de schimmelziekte, maar dat past niet bij mij. Ik wil niet blijven spuiten tegen de ziekte, want dan kun je aan de gang blijven. Mijn conclusie is dus dat de buxus eruit moet. Maar dat gaat me wel een beetje aan het hart, omdat de planten er al zo lang staan. Ik verzorg ze al 25 jaar met heel veel liefde (en er gaat veel tijd zitten in de vormsnoei!). Vooral de vorm in de voortuin past zo mooi bij het monumentale huis.

zieke-buxusbol

Buxus vervangen door ilex

Om de vorm niet helemaal te verliezen, ga ik de buxus vervangen door ilex crenata (dark green). Dit is een soort hulst die wel lijkt op buxus, maar niet vatbaar is voor de schimmelziekte. Je kunt hem net zo mooi in vorm snoeien als buxus.

Maar voordat ik de ilex ga planten, is het belangrijk dat ik de grond iets ga verbeteren. Dus alle buxus eruit, de grond beregenen, omspitten met oude koemest, compost en kalk door de grond heenwerken. Als ik dan de ilex plant, heeft deze een betere basis om van te groeien.

Op de eerste foto zie je dat het linkerdeel van het hart al weg is, daar heb ik al een stukje ilex ingeplant. Overigens ga ik de vorm wel iets aanpassen en wat onderhoudsvriendelijker maken. Hoe precies, daar ben ik nog niet helemaal over uit.

ilex
Ilex

Leuk weetje: in de tuinen van Paleis Het Loo waren ook alle buxusplanten ziek, en daar zijn ze ook vervangen door ilex crenata dark green.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*