zinnia hommel

Zinnia’s kweken: hier moet je op letten

Zinnia’s zijn ontzettend geschikt als snijbloem. Ze zijn mooi en sterk: ze blijven tien dagen tot twee weken staan op de vaas. Ook de plant op zich blijft mooi staan en valt niet zo snel om.

Veel ruimte en zon

Om zinnia’s mooi te laten uitgroeien, kun je ze het best zaaien op een plek waar ze veel ruimte en zon krijgen. Zet je ze te dicht op elkaar, dan kunnen ze last krijgen van schimmel. Houd zeker een afstand van 20 tot 30 centimeter aan. En onthoud: hoe groter de planten, hoe verder ze uit elkaar moeten staan.

roze zinnia vlinder

Schimmelziekte

Ook als ze niet zo dicht op elkaar staan sterft nog weleens een deel van de plant af vanwege een schimmelziekte. Dat kun je er makkelijk uitknippen, zo voorkom je dat de ziekte zich niet verspreidt. De kans hierop is met name groot in een verregende of regenachtige zomer.

zinnia meerkleurig

Voorzaaien in maart of april

Eind maart zaai ik zinnia’s altijd voor in de kas of in de vensterbank. Vooral de grootbloemige soorten hebben veel tijd nodig om tot bloei te komen. Wil je ze buiten zaaien, dan doe je dat eind april. Kijk wel uit voor slakken: zij eten graag de jonge zaailingen op. Vlak voordat je de zinnia’s van binnen naar buiten in de volle grond zet (half mei), is het belangrijk om mest door de grond te strooien en de grond goed door te harken. Half juni, vlak voor de bloei, geef je ze nog eens extra mest.

Zinnia’s bloeien van begin juli tot en met oktober, in allerlei kleuren en vormen.

zinnia snijtuin

Wisselteelt

Uitgebloeide bloemen wil je zo snel mogelijk verwijderen. Dan gaat alle energie naar nieuwe bloemen, en heb je constant bloei. Wil je echter zaden oogsten om volgend jaar te zaaien, dan moet je wat bloemen laten uitbloeien en de zaden rijp laten worden. Zaai zinnia niet twee jaar achter elkaar op dezelfde plaats. Het is verstandig om wisselteelt te hanteren, om ziektes te voorkomen.

15 Comments

 1. Ik heb zinnia voorgezaaid in kasjes in huis. Na bijna twee weken zijn ze toch wel vrij hoog (plm 7 cm) en héél frêle. Ze hebben twee blaadjes. Ik heb het deksel van de kasjes al moeten verhogen. Wat doe ik fout? Ze staan in de keuken, lichte plek en plm 20 graden.

  • Hoi José, het zijn echte kasplantjes geworden. Het beste is om het deksel eraf te laten. Als het buiten structureel warmer wordt kun je ze overdag buiten en ‘s nachts binnen zetten. Dat noemen we afharden. De plantjes groeien dan even wat minder hard, maar worden wel steviger. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

 2. Dag Albert Jan en Linda,
  Op de verpakking van Zinnia’s staat dat ze moeten afgedekt worden, omdat ze kiemen in het donker. Wat is jullie ervaring hiermee?
  Heel erg bedankt, Kristoff

  • Hoi Kristoff, als wij zinnia zaaien in de volle grond dekken we de zaden inderdaad af met een dun laagje grond. Verder niets – het gaat bijna altijd goed. Groeten, Albert Jan en Linda

  • Hoi Wendy, dat ligt aan de soort zinnia die je zaait. Je hebt lage soorten en ook heel hoge – speciaal om te snijden voor op de vaas. Daar is dus geen speciale behandeling voor nodig. Groeten, Albert Jan en Linda

 3. Hoi Albert Jan en Linda,

  Ik heb een drietal Zinnia’s al ruim twee weken in een vaas in huis staan en tot mijn verbazing hebben twee stengels wortels gemaakt…. Ik weet niet beter dan dat Zinnia’s eenjarig zijn. Zijn jullie bekend met dit fenomeen?

  Groet,
  Elise

  • Hoi Elise, dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Wat bijzonder! Ga je proberen om ze in een pot verder te kweken? Groeten, Albert Jan en Linda

 4. Voorzaaien binnen doe ik niet aan. Teveel gedoe. In april/mei, ligt aan het weer, gooi ik het zaad in de tuin,dun laagje grond erover en al 3 jaar een grote bloemenzee. Inmiddels ook een hoek in de voormalige moestuin en oja toch zaad in overvloed…. ook een hoek achter de garage 😅

 5. ik heb vorig jaar veel zinnia zaden gestrooid. Ik heb maar een paar bloemen gekregen omdat de vogels alle zaad hebben opgegeten. Wat kan ik daartegen doen ? dikkere laag aarde erover ?

  • Hoi Dorine, we zouden je aanraden om zinnia binnen voor te zaaien en als plant uit te planten. Dat zou moeten helpen! Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*