zinnia hommel

Zinnia’s kweken: hier moet je op letten

Zinnia’s zijn ontzettend geschikt als snijbloem. Ze zijn mooi en sterk: ze blijven tien dagen tot twee weken staan op de vaas. Ook de plant op zich blijft mooi staan en valt niet zo snel om.

Veel ruimte en zon

Om zinnia’s mooi te laten uitgroeien, kun je ze het best zaaien op een plek waar ze veel ruimte en zon krijgen. Zet je ze te dicht op elkaar, dan kunnen ze last krijgen van schimmel. Houd zeker een afstand van 20 tot 30 centimeter aan. En onthoud: hoe groter de planten, hoe verder ze uit elkaar moeten staan.

roze zinnia vlinder

Schimmelziekte

Ook als ze niet zo dicht op elkaar staan sterft nog weleens een deel van de plant af vanwege een schimmelziekte. Dat kun je er makkelijk uitknippen, zo voorkom je dat de ziekte zich niet verspreidt. De kans hierop is met name groot in een verregende of regenachtige zomer.

zinnia meerkleurig

Voorzaaien in maart of april

Eind maart zaai ik zinnia’s altijd voor in de kas of in de vensterbank. Vooral de grootbloemige soorten hebben veel tijd nodig om tot bloei te komen. Wil je ze buiten zaaien, dan doe je dat eind april. Kijk wel uit voor slakken: zij eten graag de jonge zaailingen op. Vlak voordat je de zinnia’s van binnen naar buiten in de volle grond zet (half mei), is het belangrijk om mest door de grond te strooien en de grond goed door te harken. Half juni, vlak voor de bloei, geef je ze nog eens extra mest.

Zinnia’s bloeien van begin juli tot en met oktober, in allerlei kleuren en vormen.

zinnia snijtuin

Wisselteelt

Uitgebloeide bloemen wil je zo snel mogelijk verwijderen. Dan gaat alle energie naar nieuwe bloemen, en heb je constant bloei. Wil je echter zaden oogsten om volgend jaar te zaaien, dan moet je wat bloemen laten uitbloeien en de zaden rijp laten worden. Zaai zinnia niet twee jaar achter elkaar op dezelfde plaats. Het is verstandig om wisselteelt te hanteren, om ziektes te voorkomen.

10 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*