oranje tulpen

Zo bloeien je tulpen volgend jaar ook mooi (vruchtbeginselen weghalen)

Hoe zorg je ervoor dat je tulpen volgend jaar ook weer mooi bloeien? Door na de bloei de bloem en het vruchtbeginsel weg te halen. Dit is hetzelfde principe als het weghalen van dode bloemen bij andere planten, behalve dat je dat laatste ook doet voor de huidige bloei.

vruchtbeginsel tulp

Reserves voor volgend jaar

Een bloembol moet reserves opbouwen voor het komende jaar, zodat ook volgend jaar de bol weer gaat bloeien. Dat is niet anders voor tulpen. Als een tulp uitgebloeid is, komt er een langwerpig vruchtje aan. Dit is het vruchtbeginsel waar uiteindelijk de zaden in groeien. Laat je dit doorgroeien, dan worden de zaden rijp. Dit kost zoveel energie, dat de bol als het ware ‘leeg’ wordt getrokken. De bol mist dan volgend jaar de energie om te bloeien.

tulpen zonder vruchtbeginselen2

Daarom is het belangrijk om op tijd de vruchtbeginselen weg te halen. Dat gaat heel gemakkelijk: het knakt af als je het vastpakt. Je merkt vanzelf wanneer je dat op de juiste plek doet (waar de stengel overgaat in de vrucht).

tulpen zonder vruchtbeginselen

Haal het loof van tulpen niet weg

Let wel op: de stengels en het loof moet je laten zitten. Dit mag je niet eerder weghalen dan dat het helemaal is afgestorven. Wil je dat gele loof kwijt? Dan moet je de hele tulpenbol uitgraven om hem op een andere plek rustig te laten afsterven. Snijd het niet af! De bol heeft het blad nodig om voedsel op te slaan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*