klimopboom hedera

Zo maak je van een dode boom een ‘levende’ klimopboom

Heb je een dode boom in je tuin staan, zaag hem dan niet zomaar om. Als de boom net dood, maar nog wel stabiel is, kun je er een ‘levende’ stam van maken met klimop.

Afzagen tot de stam overblijft

Zaag de stam als eerste af tot een meter of vier – zodat alleen de stam nog staat. De zijtakken kun je er wel gedeeltelijk aan laten zitten als je dat mooi vindt. Vervolgens plant je de hedera (klimop) aan de voet. Deze planten mogen maximaal zo’n 40 centimeter zijn. Als ze te lang zijn, hechten ze onderaan niet goed genoeg. Leid de planten met een touw om de stam, om de klimop te helpen zich te hechten.

Hierna hoef je niet zoveel te doen, behalve de plant te laten groeien. Steek wel regelmatig met een schop om de stam heen, om de klimop in toom te kunnen houden. Anders groeit de plant je tuin in.

klimopboom hedera

Bloeiende klimop

In korte tijd – zo’n twee jaar – zal de klimop al zo’n drie tot vier meter hoog zijn gegroeid. Laat hem vooral lekker groeien! Als hij helemaal bovenaan is, zal de klimop gaan bloeien. Daarna zal hij breder in plaats van hoger gaan groeien. Vanaf dat moment zul je regelmatig langs de stam moeten snoeien om hem in toom te houden. Anders wordt hij wel heel breed. Dit doe je zo’n twee tot drie keer per jaar.

Op den duur krijgt het de vorm van hoe een kind een boom tekent: een smalle stam met een bol bovenop. Er zullen slierten van de boom naar beneden hangen. Knip deze af en toe weg, zodat je er onderdoor kunt lopen. Het ziet er ook mooier uit.

Insecten op de hedera

In september of oktober, als de zon schijnt, zul je versteld staan van hoeveel insecten op de bloeiende hedera afkomen. Er zit namelijk heel veel nectar in, die veel bijen en vlinders aantrekt. Dit is op een moment als heel veel bloemen niet meer in bloei zijn. Dan is het extra leuk dat je klimop nog wel bloeit. Ook zullen heel veel vogels hun nesten bouwen in de klimopboom. Een bijkomend voordeel is dat je de bloeiende klimop heel goed als basis of vulmiddel in een boeket kunt gebruiken (knip stengels af van ongeveer 30-40 centimeter lang)

klimopboom hedera stam

Veiligheid

Ik heb zelf, jaren geleden, van twee grove dennen een ‘klimopboom’ gemaakt. De bomen stonden te dicht bij de schuur en moesten worden afgezaagd. Nu zie je het resultaat, 10 jaar later. De originele stam is heel slecht, maar de klimop heeft inmiddels zulke stevige ranken en stammen langs de oude dennenstam, dat hij heel stevig is van zichzelf.

Je hebt op den duur best kans dat de originele stam helemaal vermolmd is en je een échte klimopboom hebt. Het is wel verstandig om regelmatig te testen of het nog wel vertrouwd is. Druk bijvoorbeeld tegen de stam. Wiebelt hij nogal, dan is het niet veilig en zou hij zomaar eens kunnen omvallen met wind (de stam vangt namelijk nogal wat wind). Dan wordt het tijd om hem af te zagen.

4 Comments

  1. Onze prachtig bloeiende hortensiaboom ging dood. We hebben de stam goed gestut en er een groenblijvende kamperfoelie en een geurende kamperfoelie tegenaan laten groeien. Na enkele jaren hebben de planten de dikkere takken van de kruin helemaal overgenomen en genieten we van een waterval aan geurende bloemen en van de vogels die hierin graag vertoeven. In onze prunus erecta hebben we een prachtige Osiria-roos haar gang laten gaan en genieten we niet alleen in de lente van de bloemenpracht maar ook zomers.

    • Hoi Jozefa, wat ontzettend leuk om te lezen hoe jullie het hebben aangepakt! Klinkt als een mooie manier om alsnog van de oude hortensiaboom te genieten. Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*