Maagdenpalm (Latijnse naam: Vinca minor) is een bodembedekker die je veel tegenkomt in grote tuinen. Het is een ideale plant voor borders, want de plant onderdrukt het onkruid vrij goed. Na de winter ziet de vinca er nogal verfomfaaid uit: tijd om ‘m te snoeien.
De vinca bloeit redelijk vroeg in het voorjaar. Daarom is het beter om hem eind maart, begin april te snoeien, zodat je mooie jonge planten overhoudt en je de bloemen beter ziet (anders raken ze verscholen onder hun eigen groen). Overigens hoef je hem heus niet elk jaar te snoeien. Afhankelijk van hoe secuur je bent, kun je rustig een jaar overslaan.
Het snoeien van de maagdenpalm is erg simpel. We noemen het nu wel snoeien, maar het lijkt meer op knippen. Ik gebruik een heggenschaar – eventueel kun je een elektrische gebruiken, als je grote stukken hebt.
Vinca tot een derde of zelfs de helft wegsnoeien
Je knipt de plant tot een derde of de helft terug. Hierna hark je de afgeknipte delen weg. Vaak komen hierdoor nog weer delen van de plant mee naar boven. Voor een mooier resultaat knip je deze ook even af – dan blijft alles op dezelfde hoogte.
Na het snoeien van de vinca, is het een goed idee om een beetje organische mest te strooien. Dan kan je maagdenpalm er weer goed tegenaan!
Variatie in je maagdenpalm met varens
Tip: als je grote stukken maagdenpalm hebt, is het leuk om daar groepsgewijs een paar varens tussen te planten. Het verschil tussen hoog en laag laat de varen mooi uitkomen. In het voorjaar ontvouwen de bladeren van de varen zich boven de maagdenpalm uit.
Wij hebben trouwens rozen tussen de vinca staan, zoals je kunt zien op de foto’s.
Wat is jouw favoriete bodembedekker?
Beste Albert Jan,
Bedankt voor deze informatie.
Ik heb sinds ruim een jaar twee soorten vinca door elkaar: de gewone, zal ik maar zeggen, en een bontbladige met groot blad.
Ze groeien heel uitbundig en ik had geen idee wat ik ermee aan moet. (Vergeten te vragen aan de hovenier die ze heeft geplant.)
Toen de planten er net stonden, in een stukje zijtuin, heb ik er een skimmia en een hydrangea tussen gezet, want alleen die vinca vond ik een beetje kaal.
Hartelijke groet, Estella
Hoi Estella, heel graag gedaan uiteraard! Fijn dat je wat aan het artikel hebt. De skimmia en hydrangea vormen vast een mooie combinatie met de vinca. Geniet ervan! 🙂 Groetjes van Albert Jan en Linda
Heb ook de vinca minor als bodembedekker. In 15 jaar nooit gesnoeid; opvallend het hoogteverschil: loopt van 35 tot 10 cm. Maar wel weinig bloemen. De lelietjes van dalen ertussen vallen weg in het hogere gedeelte, maar doen het mooi in het lagere stuk.
Een randje geranium macrorhyzum is in dezelfde tijd in de schaduw en op zandgrond tot enkele vierkante meters uitgegroeid. Blad blijft redelijk in de winter, is dus behoorlijk favoriet. Aangewaaide wilde aardbeien heb ik onder de hortensia’s geplaatst, waar ze inmiddels de hele oppervlakte bedekken.
Verder staan er in kleine oppervlakken (1 m2) in verschillende vormen (randjes, vierkantjes) op diverse plaatsen schoenlappersplant, schildersverdriet, zenegroen (met erdoor viola labradorica, die het echter in de zon lijkt af te leggen), bedstro (galium odoratum), wilde marjolein en campanula portenschlagiana, die het volgens mij op de juiste plaatsen ook prima zullen doen als bodembedekker op grotere oppervlakken: gesloten dek waar weinig doorheen komt.
De voor schrale grond aanbevolen mansoor ga ik ook eens proberen, naast de vijver uiteraard.
Hoi Albert, wat leuk dat jij ook vinca hebt! Grappig dat je hem nooit gesnoeid hebt. Wel jammer van de bloemetjes. Leuk om te lezen welke planten jij in je tuin hebt staan, daar kunnen wij weer inspiratie bij opdoen. Voor jou goed om te weten: mansoor groeit gestaag, niet woekerachtig. De plant moet eerst even op gang komen voordat hij goed gaat groeien.
Ik overweeg deze als bodembedekker in een border en voor onder de magnolia. De plant moet alleen niet overal naartoe. Woekert de plant bovengronds en makkelijk onder controle te houden? Of beter niet wanneer je niet wilt dat het overal komt te zitten?
Hoi Hanna, maagdenpalm is goed onder controle te houden. Wij hebben deze plant al jaren, het is een vriendelijke bodembedekker. Aals ze voor jou over een grens gaan, dan kun je ze eenvoudig afsteken. Succes! Groetjes van Albert Jan & Linda
Hoi,
Ik heb vorig jaar de vinca minor geplaatst in de border, heeft het uitstekend gedaan maar heb er ook een paar bruine en dorre takken tussen zitten. Kan ik deze gewoon helemaal afknippen?
Hoi Thijs, die dorre takjes zitten meestal wel los en zijn makkelijk te verwijderen. Vinca moet ook tijd hebben om te wortelen, daardoor kunnen wat dorre takjes zijn ontstaan (maar meestal gaat het probleemloos). Groeten, Albert Jan en Linda
Hallo
Hoe verwijder je die maagdenpalm? Wij willen nu grasmatten.
Gr Ruth
Hoi Ruth, met steekschop kun je smalle stroken van het maagdenpalmtapijt steken. Daarna haal je met een greep de mat eruit. Wat er daarna nog achterblijft, kun je met de hand eruithalen. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda
beter is de magdenpalm helemaal af te knippen ieder jaar in het vroege voorjaar. Meteen loopt ie weer uit met compacte stengeltjes vol bloemknoppen. Vooral de grote soorten zijn irritant met hun gebogen stengels die ver boven de grond steken. Lekker afknippen allemaal.
Wat te doen na de bloei?
We hebbende prachtige bloemenzee gehad.
Nu schiet de plant door en greep bordes groen tot 30 cm hoog.
Voor de rest van de zomer zo laten?
Hoi Louis, ook in de loop van de zomer kan het geen kwaad om de maagdenpalm af en toe te snoeien (scheren). Daar worden ze alleen maar mooier en voller van. Doe dit alleen niet meer na augustus. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda