Door het uitblijven van vorst in de winter van 2019-2020 zijn sommige bloemen gewoon door blijven groeien en bloeien zelfs nog steeds of alweer. Dat is heel bijzonder.
Door het veranderende klimaat moeten we eraan wennen dat dit vaker gaat voorkomen. Een enkele nachtvorst hier en daar gaat de bloei en groei niet stoppen.
Rozen
Rozen kunnen lang doorbloeien. Prachtig vind ik dat: zo’n laatste roos die dan in een kale tuin nog zo’n laatste schoonheid laat zien. Maar deze winter is het anders: ze zijn er nog steeds.
Goudsbloemen
Wat een apart gezicht om nu bloeiende goudsbloemen te zien. Vooral in combinatie met voorjaarsbloemen als sneeuwklokjes en krokussen. De planten hebben ook nieuwe bloemknoppen. Als er geen vorst meer komt, kan het maar zo zijn dat de planten doorgroeien. Wel zullen ze een beetje lang en slungelig worden. In dat geval kun je ze het beste half maart terugknippen.
Stokroos
Een andere plant die nog bloeit in mijn tuin is de rode gevulde klimroos. Hij staat lekker beschut tegen de gevel, maar toch. Om er ook van de zomer van te kunnen genieten, knip ik hem in maart gewoon vlak boven de grond af.
Dagkoekoeksbloem
Een bosplant die ook nu nog bloeit is de dagkoekoeksbloem (Silene dioica). Deze planten groeien bij ons in het bos en zaaien zich uit in de tuin. Op de gewenste plekken laat ik ze staan en waar het te veel wordt haal ik ze er uit.
Kamille
Kamille heeft in de winter gewoon doorgebloeid. Een prachtig gezicht!
De natuur heeft het in de hand. De winter kan zeker nog van zich laten horen. En dan is het natuurlijk gedaan met de tere bloemen van vorig seizoen.
Heb jij opmerkelijke dingen gezien?
Hallo, net jullie blog ontdekt, kon eigenlijk niet ophouden met lezen! Wat interessant allemaal voor een beginnend tuinierder! Twee vragen:
– Met deze zachte winter, hoe kan ik het zaaien van eenjarige bloemen en andere zaden hierop aanpassen? Kan ik bijv de zaailingen eerder uitpoten in de tuin?
– ik wil graag meer leren over tuinieren, snoeien, stekken, bemesten en buitenplantverzorging. Welk boek zouden jullie mij aanbevelen? Mag wel redelijk technisch zijn.
Alvast bedankt voor het antwoord!
Gr Rieke
En om de laatste vraag nog te beantwoorden: mijn Oost-Indische kers leeft nog!
Wauw, dat is ook bijzonder!
Hoi Rieke, je hoeft het zaaien van eenjarigen en andere zaden niet aan te passen. We zouden je het boek Avontuurlijk tuinieren van Katja Staring en Nienke Plantinga aanbevelen! Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda