zomerheide veluwe linda

Zomerheide en winterheide: wat zijn de verschillen?

In augustus kleuren de bekende heidevelden op de Veluwe prachtig paars. Deze velden bestaan voornamelijk uit zomerheide – augustus is inderdaad het hoogtepunt van de bloei. Maar er bestaat ook winterheide. Wat is het verschil?

Zomerheide

Zomerheide heeft als Latijnse naam Calluna vulgaris. Het wordt ook wel struikheide genoemd: het groeit in één jaar een heel stuk. Snoei je de plant een paar jaar niet (of wordt het niet afgegrazen door schapen), dan heb je zo een heidestruik van een meter hoog. Het gevolg is dat de heide langzaam maar zeker omvalt, scheefgroeit en dan niet meer door de wind opdroogt. Dan maken schimmels meer kans – het mooie is er dan wel van af. Snoeien doe je het best vanaf begin tot half april.

Zomerheide herken je aan de kleine schubblaadjes.

zomerheide dichtbij

Nadeel van zomerheide: ziektes

Helaas is zomerheide dus gevoelig voor ziektes. Een soort schimmel tast de planten gemakkelijk aan, vooral als ze te veel in de schaduw staan. De planten worden dan bruin en sterven af.

Winterheide

Winterheide heet in het Latijn Erica carnea. Het blad van deze heide is naaldvormig. Zoals de naam al doet vermoeden, bloeit winterheide in de winter. Het voordeel is dat winterheide veel langer bloeit dan zomerheide: je kunt er vanaf november-december tot in het voorjaar van genieten. Eind maart of begin april is het juiste moment om deze heidesoort te snoeien. Als je de struiken in april snoeit, blijven ze wat compacter.

winterheide bloemen

Winterheide herken je aan het naaldvormige blad.

Voordelen van winterheide

Winterheide is een sterke soort heide voor in je tuin. Je zult er niet veel problemen mee krijgen. Bovendien is het leuk dat het bloeit in een periode waarin er weinig kleur in je tuin is.

Heb je winterheide in een bak staan, dan kun je de plant heel makkelijk in je tuin zetten. Zomerheide plant je niet zo makkelijk uit, want dat droogt snel uit, waarna het afsterft.

Zowel winter- als zomerheide hebben zure grond nodig. Om je grond te optimaliseren voor beide soorten heide, kun je tuinturf door de bodem mengen, zo verhoog je de zuurgraad. Gebruik nooit kalk, dat werkt averechts.

zomerheide berk

Zie jij de verschillen tussen zomerheide en winterheide?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*