Als je met een vijver start, is de kwaliteit van het water van belang. Die kun je op gang brengen door zuurstofplanten.
Een zuurstofplant doet eigenlijk twee dingen:
- Het haalt voedingsstoffen uit het water. Heb je te veel voedingsstoffen in het water, dan zullen er algen in je vijver groeien.
- Het brengt zuurstof in je water, en dat is belangrijk voor al het leven in je vijver.
Bij zuurstofplanten zie je heel goed dat er zuurstof in het water komt: je ziet luchtbelletjes naar boven komen. Kijk maar eens bij het glanzend fonteinkruid of het aardvederkruid.
De groeiwijze van zuurstofplanten
Zuurstofplanten groeien op twee verschillende manieren. Ze drijven op het water, of ze groeien vanuit de sliblaag. In het laatste geval kan het nog steeds zo zijn dat je ze op of onder de waterspiegel ziet. Denk maar aan krabbescheer of waterlelie: hun wortels groeien in de sliblaag, voor voeding en houvast. Drijvende planten halen hun voeding uit het water. Denk hierbij aan kikkerbeet. Het is een klein, drijvend plantje met gele bloemetjes en ronde blaadjes. Het blad heeft dezelfde vorm als het blad van een waterlelie, maar dan in het klein.
Met mandje en al in de vijver
Zuurstofplanten koop je in een plastic mandje. De planten zijn in de mandjes geplant. Omdat deze manden bekleed zijn met doek, zal de grond niet wegstromen je vijver in. Heb je zulke planten gekocht, dan moet je ze in no time in je eigen vijver zetten. Heb je een beginnende vijver, dan doe je dat met mandje en al. Is je vijver al wat ouder, dan kun je de plant met een touwtje vastmaken aan een steen. Je laat de plant naar beneden zakken, en hij vindt zelf zijn weg wel.
Natuurlijk kun je in een oudere vijver ook manden met zuurstofplanten op de bodem laten zakken. Maar oudere vijvers hebben al een laagje op de bodem waar planten in kunnen wortelen, dus het is niet noodzakelijk.
Oeverplanten
Naast zuurstofplanten, heb je bij een vijver ook nog te maken met oeverplanten, oftewel moerasplanten. Ze brengen wel een beetje zuurstof in het water, maar niet zoveel als de zuurstofplanten. Ze zijn vooral belangrijk bij het aankleden van je vijver, en ze hebben een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van de biotoop. Planten in de moeraszone zijn bijvoorbeeld snoekkruid (met heel mooie, blauwe bloemen) of de gele of blauwe lis.
Welke planten heb jij in of rondom je vijver? We zijn erg benieuwd!
Meer lezen over vijvers? Hier vind je alle artikelen bij elkaar!