zwarte moerbei snoeien dakvorm

Zwarte moerbei (Morus nigra) snoeien in dakvorm

Een zwarte moerbei (Morus nigra) is ideaal om in dakvorm te snoeien. Dan groeit hij horizontaal. Dat is leuk als natuurlijke parasol. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je twee keer snoeien: in de zomer en in de herfst.

Zomersnoei en wintersnoei zwarte moerbei

Als de boom in de zomer wat uit het lood groeit, kun je hem af en toe een klein beetje terugsnoeien. In november, vlak voordat het blad eraf valt, snoei je de boom terug tot aan de gesteltakken. Dan ben je hem als het ware aan het knotten. Je snoeit hem terug tot aan de snoeivorm zoals hij ooit is uitgezet.

Doe je dit snoeien niet, dan zal de boom in zijn natuurlijke vorm groeien en ben je de dakvorm kwijt. Ook komen er besjes aan (moerbeien) die lastig te verwijderen vlekken afgeven, bijvoorbeeld op de tegels of tuinmeubelen. Deze kleur krijg je er niet meer uit. Omdat ik mijn zwarte moerbei elk jaar helemaal terugsnoei, heb ik nog nooit bloemen of besjes gezien.

Blad van zwarte moerbei

De zwarte moerbei heeft mooi groot blad. Hij komt pas laat in het voorjaar in het blad, en het blad blijft er dus ook lang aan zitten. Pas na de eerste nacht flinke vorst zal het blad eraf vallen. Houd het weerbericht dus in de gaten, dan weet je precies wanneer je moet snoeien!

zwarte moerbei blad

Laat je de moerbei zijn gang gaan, dan zul je niet zo rigoureus hoeven te snoeien. Dan haal je er af en toe een tak aan. Dit doe je dan alleen in de herfst: november of december. Snoei je later, dan kan de boom gaan bloeden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*