vorst

10 dingen die je moet doen voor de eerste nachtvorst [checklist]

Is de eerste nachtvorst voorspeld, dan gaan bij mij de alarmbellen rinkelen. In mijn hoofd heb ik een lijstje dat ik afvink. Heb ik alles gedaan om schade te voorkomen? Vandaag delen we dit lijstje graag met je.

1. Pomp voor tuinbesproeiing vorstvrij zetten

De pomp voor grondwater staat normaal gesproken in de garage, maar dat is geen vorstvrije plek. Om te voorkomen dat de pomp kapot gaat, moet ik hem dus nog verplaatsen.

2. Leidingen ontluchten

Nog een onderdeel van de sproei-installatie: de leidingen. Om te voorkomen dat ze bevriezen en knappen, is het belangrijk om ze te ontluchten en leeg te laten lopen. Dat doe ik met een compressor.

3. Tuinslangen leeg laten lopen

En natuurlijk wil je dan ook je tuinslangen niet vergeten. Als je die niet leeg laat lopen, kunnen ze gaan bevriezen. Het gevolg is dat ze stug en hard kunnen worden, en daardoor eerder slijten.

vorst achtertuin

4. Pompje in de vijver

Een pompje in de vijver zorgt voor extra zuurstof. Je kunt hem dus altijd aan laten staan. Gebruik je hem alleen om te voorkomen dat je vijver dichtvriest, dan is dit het moment om hem aan te sluiten en aan te zetten.

5. Vorstgevoelige planten de tuin uit

In mijn rotstuin staan een paar planten die niet tegen vorst kunnen. Elk najaar haal ik de agave, aloë vera en grote vetplant uit de tuin, om ze in een verwarmde kas (of binnenshuis) te laten overwinteren.

Omdat je planten het liefst zo lang mogelijk buiten laat staan, is dit een klusje dat ik op het laatste moment nog moet doen. Ik wil namelijk de overwinteringsperiode zo kort mogelijk houden, dat is beter voor de planten. De overwintering is immers een noodvoorziening. Overigens merk ik wel dat de tijd wat is verschoven in de loop der jaren. Vroeger moest je in oktober je planten echt wel in de winterstalling hebben gezet – tegenwoordig is oktober nog heel mild.

6. Andere planten in de koude kas zetten

Planten die een beetje vorst kunnen verdragen, zet ik in de onverwarmde kas. Bijvoorbeeld pas gezaaide planten, of stekjes van lavendel en rozemarijn. Overigens heb ik de laatste vijf jaar de dahlia’s gewoon in de grond gelaten.

7. Planten afdekken met blad

Planten die wél in de tuin blijven staan, vinden het wel prettig om een ‘dekentje’ te hebben. Om ze een beetje te beschermen tegen de kou, dek ik ze af met blad. Eventueel kun je ook vliesdoek of jute gebruiken.

8. Bloembollen planten

Als je dit nog niet eerder hebt gedaan, dan is nu het moment om je bloembollen nog te planten! Anders gaat de kwaliteit van de bollen namelijk achteruit.

vorst laurier

9. Tuinmeubilair naar binnen

Als je er plek voor hebt, is het aan te raden om je (houten) tuinmeubilair naar binnen te halen. Het is ook een mooi moment om je meubelen grondig schoon te maken, te drogen en eventueel in de beits of olie te zetten. Zet ze vervolgens in je schuur of garage. Hierdoor blijven je meubelen langer mooi.

10. De laatste oogst uit je moestuin halen

Oké, boerenkool doet het goed na wat nachtvorst, maar je wortelen en bieten wil je nu echt uit de grond halen. Je kunt ze nog prima bewaren als je ze in een emmer met geel zand zet. Gaat het nu echt stevig vriezen, dan moet je die emmer ook vorstvrij zetten. Vergeet trouwens ook niet om de appels van je appelboom naar binnen te halen.

Het liefst wil je deze klusjes al eerder doen. Als de nachtvorst nabij is, is het al koud en stug buiten. Daar worden je handen niet blij van! Maar aan de andere kant kan het in oktober/november heel plotseling veranderen van 20 graden overdag naar nachtvorst. Soms wel in minder dan een week. Dan is het handig om een lijstje paraat te hebben!

5 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*