Is de eerste nachtvorst voorspeld, dan gaan bij mij de alarmbellen rinkelen. In mijn hoofd heb ik een lijstje dat ik afvink. Heb ik alles gedaan om schade te voorkomen? Vandaag delen we dit lijstje graag met je.
1. Pomp voor tuinbesproeiing vorstvrij zetten
De pomp voor grondwater staat normaal gesproken in de garage, maar dat is geen vorstvrije plek. Om te voorkomen dat de pomp kapot gaat, moet ik hem dus nog verplaatsen.
2. Leidingen ontluchten
Nog een onderdeel van de sproei-installatie: de leidingen. Om te voorkomen dat ze bevriezen en knappen, is het belangrijk om ze te ontluchten en leeg te laten lopen. Dat doe ik met een compressor.
3. Tuinslangen leeg laten lopen
En natuurlijk wil je dan ook je tuinslangen niet vergeten. Als je die niet leeg laat lopen, kunnen ze gaan bevriezen. Het gevolg is dat ze stug en hard kunnen worden, en daardoor eerder slijten.
4. Pompje in de vijver
Een pompje in de vijver zorgt voor extra zuurstof. Je kunt hem dus altijd aan laten staan. Gebruik je hem alleen om te voorkomen dat je vijver dichtvriest, dan is dit het moment om hem aan te sluiten en aan te zetten.
5. Vorstgevoelige planten de tuin uit
In mijn rotstuin staan een paar planten die niet tegen vorst kunnen. Elk najaar haal ik de agave, aloë vera en grote vetplant uit de tuin, om ze in een verwarmde kas (of binnenshuis) te laten overwinteren.
Omdat je planten het liefst zo lang mogelijk buiten laat staan, is dit een klusje dat ik op het laatste moment nog moet doen. Ik wil namelijk de overwinteringsperiode zo kort mogelijk houden, dat is beter voor de planten. De overwintering is immers een noodvoorziening. Overigens merk ik wel dat de tijd wat is verschoven in de loop der jaren. Vroeger moest je in oktober je planten echt wel in de winterstalling hebben gezet – tegenwoordig is oktober nog heel mild.
6. Andere planten in de koude kas zetten
Planten die een beetje vorst kunnen verdragen, zet ik in de onverwarmde kas. Bijvoorbeeld pas gezaaide planten, of stekjes van lavendel en rozemarijn. Overigens heb ik de laatste vijf jaar de dahlia’s gewoon in de grond gelaten.
7. Planten afdekken met blad
Planten die wél in de tuin blijven staan, vinden het wel prettig om een ‘dekentje’ te hebben. Om ze een beetje te beschermen tegen de kou, dek ik ze af met blad. Eventueel kun je ook vliesdoek of jute gebruiken.
8. Bloembollen planten
Als je dit nog niet eerder hebt gedaan, dan is nu het moment om je bloembollen nog te planten! Anders gaat de kwaliteit van de bollen namelijk achteruit.
9. Tuinmeubilair naar binnen
Als je er plek voor hebt, is het aan te raden om je (houten) tuinmeubilair naar binnen te halen. Het is ook een mooi moment om je meubelen grondig schoon te maken, te drogen en eventueel in de beits of olie te zetten. Zet ze vervolgens in je schuur of garage. Hierdoor blijven je meubelen langer mooi.
10. De laatste oogst uit je moestuin halen
Oké, boerenkool doet het goed na wat nachtvorst, maar je wortelen en bieten wil je nu echt uit de grond halen. Je kunt ze nog prima bewaren als je ze in een emmer met geel zand zet. Gaat het nu echt stevig vriezen, dan moet je die emmer ook vorstvrij zetten. Vergeet trouwens ook niet om de appels van je appelboom naar binnen te halen.
Het liefst wil je deze klusjes al eerder doen. Als de nachtvorst nabij is, is het al koud en stug buiten. Daar worden je handen niet blij van! Maar aan de andere kant kan het in oktober/november heel plotseling veranderen van 20 graden overdag naar nachtvorst. Soms wel in minder dan een week. Dan is het handig om een lijstje paraat te hebben!
Succes mensen, ik ga er vanuit dat het nog even meevalt…..volgende week pak ik mijn tuin in.😊
Ha Michel, leuk om van je te horen! Succes 🙂
Goedemorgen,
Helder artikel, zoals vele artikelen van jullie! Dank daarvoor!
Ik ben best wel een ervaren tuinier (boerin :-)) maar regelmatig helpen jullie me toch weer aan verrijkende ideeen en kennis. En zo weet ik bijvoorbeeld niet goed wat ik met mijn dahlia’s moet doen. Dit jaar voor het eerst in mijn 53 jarige leven dahlia’s gehad. Ik had een pakket met 12 verschillende soorten gewonnen dus dan moet je er wat mee nietwaar? Ik had ze in grote zwarte bakken en potten gezet, omdat we na een verbouwing even geen tuin hadden. Ik overweeg nu de potten in een schuurtje of een lege veestal te zetten. Ik kan daar bij strenge vorst een kacheltje zetten. Mijn verwarmde kas houd ik graag voor andere dingen, en staat bovendien vol. Wat denken jullie, is dit een optie? Ik lees namelijk dat jullie de dahlia’s ook niet opspitten. Dat lijkt me namelijk een goed plan voor mijn potten. hahaha
Hoi Florina, dank je wel voor je mooie complimenten! Goed idee om de bakken in een schuur of veestal te zetten. Inderdaad wel belangrijk om ze vorstvrij te houden. Over de dikke dahlia’s in de grond doet Albert Jan altijd een dikke laag blad (30 centimeter), en dan overleven ze het. Heel veel succes! Groetjes van Albert Jan en Linda
Dankjewel voor de tips Albert Jan ! Ik ben al druk bezig het gazon bladvrij te maken en al het blad rond de planten te strooien. Het is wel fris , maar met het zonnetje erbij is het heerlijk om buiten te zijn