border monarda

10 tips voor borders

Mooie borders geven leven aan je tuin. Daarom hebben we in dit artikel 10 tips verzameld voor mooie borders.

1. Het hele jaar door bloei

Voeg ook één of twee heesters of planten toe aan je border die in januari, februari of in de herfst bloeien. Dan heb je niet alleen in de zomer bloemen en kleur, maar het hele jaar door. Daardoor lijkt je border niet zo kaal. Denk aan de helleborus foetidus en toverhazelaar, die in december beginnen met bloeien.

2. Bollenplan

Zet je vaste planten in je border, of wijzig je je border in de herfst? Dan is er ook ruimte voor bollen. Je kunt er ook voor kiezen om na het planten van de vaste planten, de bollen ook meteen in de border te zetten. Deze zorgen ervoor dat je border in het voorjaar snel op gang komt. Daar word je toch blij van? En als de bollen afsterven, nemen de vaste planten het over – ze wisselen elkaar dus goed af.

3. Vocht vasthouden

De grond in je border moet vocht vasthouden. Als je tuiniert op droge grond, is dit nog belangrijker. Voeg compost toe aan de grond. Ook kun je een druppelslang in je border leggen. Dat is ideaal voor planten zoals rozen die niet zelf niet nat moeten worden, maar die wel van een vochtige grond houden. Zelf hebben we een druppelslang onder de rododendrons liggen, omdat de boom ernaast veel drinkt.

4. Houd rekening met schaduw en zon

Er zijn planten die zowel van zon als schaduw houden, maar ook planten die voornamelijk van schaduw of zon houden. Zorg dat je weet hoe zon en schaduw zich over je border bewegen, voordat je planten kiest.

5. Hoogte afwisselen

Traditionele of ouderwetse borders bekijk je van één kant. Daar staan de langere planten achteraan, en plaats je steeds kortere planten naarmate je naar voren werkt. Maar sommige planten zijn heel dun (ijl), waardoor je ze prima vooraan tussen de lage beplanting kunt plaatsen. Dan kijk je erdoorheen, naar de rest van de border. Als een soort gordijntje. Dat kan een heel mooi effect opleveren. Planten die hierbij goed passen zijn verbena bonariensis en gipskruid.

verbena bonariensis ijzerhard

6. Verzacht felle kleuren

Houd je van heel felle kleuren bloemen? Zorg dat je dan ook grijsbladige planten in je border hebt staan, om het felle te compenseren. Denk aan ezelsoor (stachys byzantina). Ook siergrassen brengen rust in de border. Daarnaast houden siergrassen lang hun sierwaarde, zelfs als de bloeitijd van veel planten voorbij is en zelfs in de wintermaanden.

7. Maak een paadje tussen je border door

Vooral bij diepere borders kan het leuk en nuttig zijn om een smal paadje tussen je border door te maken. Als je tussen de planten in staat, heb je een heel andere belevenis dan wanneer je er van een afstandje naar kijkt. Ook is het paadje handig bij het onderhoud van de border. Hiervoor moet je wel een grotere tuin hebben (of een stuk gazon opofferen).

8. Maak de randen minder scherp

Voor een natuurlijker gezicht kun je de randen van je border verzachten. Plant siergrassen aan de randen, of laat lage vaste planten over de rand groeien. Ook kun je ervoor kiezen om een golvende rand van je gazon te maken, zodat het minder rechttoe rechtaan wordt.

border golvend gipskruid

9. Natuurlijk of niet?

Plaats je groepen planten bij elkaar, of juist door elkaar heen? Van dat laatste wordt het wel wat drukker, maar het kan ook natuurlijker ogen. Tot het voorjaar is het vooral mooi. Aan het begin van de zomer ook nog wel, maar daarna kan het een ratjetoe worden. Dit is dus afhankelijk van je eigen voorkeur. Ook kun je ervoor kiezen om siergrassen in de border te planten, om het geheel wat evenwichtiger en rustiger te maken.

10. Kleine border: minder soorten

Als je een kleine border hebt, kun je beter minder soorten door elkaar heen planten, dan wordt het al snel erg druk. Bij een grote border is daar meer ruimte voor.

Wat is jouw beste tip voor borders?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*