eetbaar-onkruid-fluitenkruid

5 soorten eetbaar onkruid

Op onze site hebben we de rubriek ‘onkruid bestaat niet’. Nou willen we daar niet mee zeggen dat onkruid écht niet bestaat (we schreven ook over invasieve exoten bijvoorbeeld), maar dat onkruid vaak ook iets moois heeft. En dan is er ook nog onkruid dat eetbaar is! Daar hebben we het vandaag over.

1. Brandnetel

Van brandnetels weten de meeste mensen wel dat je het kunt eten. Je kunt er soep van maken, of thee van trekken. Maar ik kom ook recepten tegen voor risotto en pesto. Zodra de brandnetels goed verhit zijn, prikken ze niet meer. Wel even voorzichtig ‘oogsten’: met handschoenen – of van onderen omhoog, al is dat lastig als je veel brandnetels bij elkaar hebt staan. En heb je je toch gebrand aan brandnetels? Zoek dan naar hondsdraf.

brandnetel

2. Zevenblad

Als je eenmaal zevenblad in je tuin hebt, is vrijwel de enige remedie: weghalen. Dat kost flink wat tijd, want zevenblad is een ontzettende woekeraar. Des te beter dat je het kunt gebruiken als groente! Veel mensen die zevenblad gebruiken in de keuken, maken er pesto van. Ook kun je het een onderdeel van stamppot maken (hier vind je meer recepten).

zevenblad

3. Paardenbloem

Vroeger gaven wij het blad van paardenbloemen aan de konijnen, maar in het boek van Loethe Olthuis (Duurzaam handboek voor de luie tuinier*) las ik dat we het zelf ook prima kunnen eten: het jonge blad in salades of roergebakken. De bloemblaadjes als garnering of verwerkt in jam. Wel een waarschuwing: de smaak is redelijk bitter, dus balanceer het met andere groenten.

4. Fluitenkruid

Fluitenkruid is niet alleen heel mooi in de berm of in boeketten, maar kennelijk ook heel smakelijk. Ook dit las ik in Loethes boek. Het smaakt kruidig en bloemig. De jongere bladeren eet je bijvoorbeeld in salades. De bloemen zijn een leuke decoratie.

fluitenkruid-in-vaas

5. Madeliefjes

Madeliefjes zijn zo mooi, dat je ze haast geen onkruid kunt noemen, toch? Maar ze komen vaak wel ‘ongewenst’ op. Als kind at ik weleens madeliefjes voor de grap, ik vond er weinig aan. Maar als decoratie in een salade zijn ze erg leuk. Volgens deze site kun je de bloemknoppen inleggen en er een soort kappertjes van maken.

Het is misschien een beetje overbodig, maar voor de zekerheid: was je onkruid grondig voordat je het gebruikt. Zeker de delen die je niet verhit, en zeker als je ze van plekken oogst waar je niet vaak komt (buiten je eigen tuin). Je weet maar nooit of er toevallig een kat of hond tegenaan geplast heeft!

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*