Tuinieren is een grote hobby voor ons. Behalve dat we er veel over schrijven, zijn we zelf ook veel in de tuin te vinden. Maar dat kost veel tijd, en wij snappen ook dat je misschien wel van een tuin houdt, maar niet zoveel tijd hebt om hem te onderhouden. Dan is dit artikel voor jou!
We kregen het Duurzaam handboek voor de luie tuinier* van Loethe Olthuis toegestuurd door de uitgever. Loethe heeft het tot missie gemaakt om anderen te laten inzien dat je niet veel tijd in je tuin hoeft te steken, om er toch een mooi paradijsje van te maken. Niet alleen voor jou, maar ook voor de natuur! Kijk, daar kunnen wij ons helemaal in vinden. Weg met die tegels! Ze geeft ook een paar mooie tips om wél een duurzame tuin te hebben, zonder er al te veel tijd in te steken. Wij delen graag een paar tips uit het boek.
1. Laat de natuur haar gang gaan
Je kunt alles willen controleren en begeleiden, maar dat kost je veel tijd. En volgens Loethe levert dat ook een saaie tuin op, want hij is elk jaar hetzelfde. Als je bijvoorbeeld je akelei, judaspenning of Oost-Indische kers hun gang laat gaan, is het telkens weer spannend waar ze terechtkomen.
Ook wij hebben hier ervaring mee. Elk jaar is het een verrassing wat zich waar heeft uitgezaaid. Soms zorgt dit ook voor mooie kleurencombinaties die je zelf niet bedenkt. Voor Albert Jan heeft het trouwens wel even geduurd voordat hij het los kan laten, maar nu kan hij er zelfs van genieten!
2. Snoei alleen als het nodig is voor de boom of plant zelf
Heel veel bomen hoef je helemaal niet elk jaar te snoeien (denk aan de notenboom). Maar als je een kleine tuin hebt en je kiest bomen uit die snel groeien… Tja, dan heb je er veel werk aan. Snoei alleen als het echt nodig is voor de boom. Bijvoorbeeld een appelboom die niet meer genoeg licht in de kroon krijgt, of als takken tegen elkaar aansturen.
Als uitzondering kun je planten kiezen die alleen mooi bloeien als je ze goed snoeit (of die op den duur alleen bovenaan gaan bloeien). Denk aan de vlinderstruik.
3. Spit zo min mogelijk
Spitten is eigenlijk niet zo goed voor het bodemleven, je haalt alles overhoop. Bovendien zorgt het ervoor dat onkruid sneller ontkiemt. Loethe spit wel in haar moestuin. Dat doen wij ook, en ook minder dan voorheen. Soms werken we de grond wat open, dat geeft een goed resultaat.
Minder spitten is trouwens ook beter voor je rug!
4. Minder maaien
Een lekker wild gazon kan heel mooi zijn en een toevluchtsoord voor veel insecten zijn. Zelf hebben wij een redelijk strak gazon, want dat past goed in onze tuin. Maar soms maaien we even om de klaver heen. Een wild gazon vinden we ook prachtig, dus dat zouden we absoluut adviseren!
Ook beter voor je gazon én het bodemleven is alleen natuurlijke, organische mest gebruiken. Je gras groeit misschien niet zo snel als met kunstmest, maar wel gelijkmatiger.
5. Haal in het najaar niet al het blad weg
Als het blad van de bomen valt, hoef je je heus niet te haasten om het weg te halen. Het levert juist een extra ‘winterjas’ voor de wortels. Ook leveren ze flink wat voedingsstoffen op en overwinteren er bijvoorbeeld lieveheersbeestjes, spinnen en pissebedden in. Wees wel voorzichtig met eikenblad, dat bevat looizuur. Haal trouwens wel het blad van je tuinpaden, die kunnen aardig glad worden. En je gazon heeft licht nodig, dus daar moet je het blad niet te lang op laten liggen.
Over het boek
Krijg je door deze tips de smaak te pakken? De ondertitel van Duurzaam handboek voor de luie tuinier is ‘in 10 stappen meer natuur in je tuin of balkon’. Het is een heel compleet boek dat leuk is om even door te bladeren, maar je kunt ook prima elke stap nauwkeurig uitvoeren. Alles is heel duidelijk uitgelegd, zonder dat je voorkennis nodig hebt.
Daardoor is het voor de doorgewinterde tuinier misschien her en der gesneden koek. Maar zelfs dan lees je nog leuke tips en nieuwe weetjes. Daarbij is het boek ook prachtig geïllustreerd en bevat het creatieve recepten met ‘onkruid’. Bovendien praat je als doorgewinterde tunier waarschijnlijk graag over tuinieren, en zo voelt dit boek ook aan. Loethe vertelt veel over haar eigen tuin en eigen ervaringen, en dat geeft het een heel gezellige sfeer.
Het boek is dus leuk voor de beginner en de gevorderde tuinliefhebbers. En een leuk cadeau om te geven (€24,99)*, hier maak je zeker iemand blij mee.
*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.