beukenheg herfst

7 soorten erfafscheidingen & alternatieven voor schuttingen

Om de grens van je tuin aan te geven, kun je verschillende materialen gebruiken. Wat je kiest is afhankelijk van je eigen smaak, maar natuurlijk ook voor je soort tuin en hoeveel ruimte je hebt (woon je landelijk, in een dorp of in een stad?). We hebben verschillende varianten voor je op een rij gezet.

Heg

We hebben op Groene Passies al veel geschreven over heggen. Het mag duidelijk zijn: wij houden ervan! Het is een mooie natuurlijke manier om je tuin te begrenzen. Je kunt zelf kiezen hoe kort of lang je ze laat worden. Voordeel: ze zorgen ook voor beschutting.

Groenblijvende heggen

Groenblijvende heggen bestaan bijvoorbeeld uit conifeer, hulst, laurierkers, taxus, thuya of ilex (buxusvervanger).

Groenblijvende heggen hebben als voordeel dat het blad niet afvalt en de heg dus mooi groen blijft in de winter. Dat is handig als je de heg ook gebruikt om nieuwsgierige blikken te voorkomen. Het nadeel is dat groenblijvende heggen vaker een soort hars bevatten. Dat kleeft aan je heggenschaar, wat niet goed is voor je gereedschap. Je moet je schaar dus goed schoonmaken met een harsoplosser.

Een groenblijvende heg kun je trouwens niet snoeien in november of december bij vorstvrij weer (in tegenstelling tot een bladverliezende heg). De kans op vorstschade is groter bij een groenblijvende heg, dan zie je de gele randen en plekken erg goed.

Bladverliezende heggen

Bladverliezende heggen zijn bijvoorbeeld beukenheggen, meidoornheggen of een heg van Spaanse aak (acer campestre).

Wij vinden het erg mooi dat een bladverliezende heg met de seizoenen meegaat. De heg ziet er niet elk seizoen hetzelfde uit, maar wordt in de herfst geel en bruin, in de winter valt het blad af, in het voorjaar begint hij heel lichtgroen uit te lopen en naarmate het voorjaar vordert donkergroen. Op die manier bleef je de seizoenen heel goed.

Het grote voordeel van een haag ten opzichte van een schutting, is dat de natuur er veel meer aan heeft. Veel vogels kunnen er nestelen en overnachten en het vormt een plek met een eigen microklimaat. Een klein stukje natuur op soms drukke plekken. Met name een meidoornheg biedt een veilig heenkomen voor vogels door de doornen.

Tip: plant geen planten vlak naast de heg. Wij laten altijd een paadje vrij langs de heg, zodat je er goed bij kan om te snoeien. Ook is het prettig als je een hoge heg wil snoeien, dan kun je je trap kwijt. Daar moet je vanaf het begin al rekening mee houden. Overigens kun je voor dat pad wel vaste planten neerzetten, dan zie je er niets van.

Beukenheg

Schutting

Kies je voor een schutting, let er dan op dat hij niet helemaal dicht is. Anders is de schutting erg gevoelig voor wind en waait hijgemakkelijk om. Daarom zie je vaak ‘doorgangen’ in schuttingen: daar kan de wind doorheen waaien.

Een schutting vergt veel onderhoud, tenzij hij zwaar geïmpregneerd is. Dat laatste willen je ten zeerste afraden, want dat is niet milieuvriendelijk. Maar dat betekent wel dat je je schutting regelmatig met een (vriendelijk!) middel moet bewerken.

Een schutting kun je mooi laten begroeien. Ook kun je er bloembakken aan hangen. Het resultaat is wel dat je hem minder makkelijk kunt onderhouden, maar het ziet er wel veel mooier uit.

Klimophekken

Klimophekken zijn rasters met een bak onderaan. In die bak is klimop geplant, die tegen het raster op groeit. Natuurlijk kun je zelf ook een raster in je tuin zetten, en daar klimop tegenaan laten groeien.

Een nadeel van deze vorm van erfafscheiding is dat klimop heel hard groeit. Dit moet je heel goed bijhouden. Tegelijkertijd is het snelle groeien ook een voordeel: het groeit snel dicht. Ook is het ideaal voor vogels, die graag nesten maken in klimophagen. Ook kun je klimop heel goed gebruiken voor bloemstukken.

Tip: zorg dat de ranken niet over de grond groeien. Dan heb je je hele tuin binnen no-time onder de hedera zitten.

Tuinmuur

Je kunt ook een muur als afscheiding gebruiken. Belangrijk hierbij is dat je een goede fundering maakt en om de paar meter steunberen plaatst voor de stabiliteit. Ook tegen een muur kun je mooi klimop of klimhortensia laten groeien.

Een tuinmuur houdt warmte vast en geeft die ’s nachts weer af. Warmteminnende planten vinden dat heel fijn. Dit gaat met name op aan de zuidkant van de muur.

Bij kastelen werden vaak slingerende/golvende muren geplaatst: dat werd ook wel een slangenmuur genoemd. In de bochten wordt de warmte goed vastgehouden en is het beschut tegen wind. Ideaal voor leiperen, druiven, vijgen en kweeperen.

View this post on Instagram

#vrijwilligers #slangenmuur #graveland #schaepenburgh

A post shared by Geeke Remmelts (@geekeremmelts) on

Heesterwand (wilde groei)

Een mooie natuurlijke vorm van erfafscheiding is een strook met verschillende soorten heesters. Denk aan Gelderse roos, gewone roos, botanische roos (met rozenbottels in de herfst), sleedoorn, meidoorn, lijsterbes, hazelaar, toverhazelaar, appelbes, een wilde appelboom, kardinaalshoed, vruchten- en bessenstruiken. Het mag echt wild, en kan een ondoordringbare haag worden.

Dit is echter alleen geschikt voor een grote tuin, het neemt veel ruimte in beslag. Eventueel kun je ook kiezen voor een verspringende rij, die de strook dichter maakt.

Vlechtschermen van bamboe of wilgentenen

Schermen van bamboe of wilgentenen zijn heel mooi en decoratief. Ideaal voor een wat kleinere tuin. Ook deze schermen moet je iets van de grond af plaatsen, om rot te voorkomen. Deze schermen kunnen wel snel iets eentonig zijn. Dat los je gemakkelijk op door er klimplanten tegenaan te zetten.

Kastanjehekjes

Hekjes zijn ook heel geschikt als afscheiding. Wij vinden vooral kastanjehekjes mooi. Ze zijn kant-en-klaar te koop op een rol, in verschillende lengtes. De paaltjes zijn gemaakt van tammekastanjehout (duurzaam hout uit Nederland) en aan elkaar bevestigd met een gedraaid draad. Daardoor blijven de paaltjes op afstand. Een voordeel is dat je de hekjes niet hoeft te behandelen. Wel moet je opletten dat de onderkant van het hekje de grond niet raakt, want dan rot hij weg.

Bevestig de rollen aan eikenhouten kloofpalen, zodat ze de grond niet raken. Bovendien kan de wind er dan onderdoor waaien, en drogen ze weer goed op na regen.

kastanjehekje met eikenhouten kloofpaal

Wat gebruik jij als erfafscheiding? Heb je nog aanvullingen op dit artikel, laat het dan weten bij de reacties!

One Comment

  1. De coniferenheg stond er al toen we dit huis kochten. Hij is niet mijn eerste keuze, maar hij scheidt heel effectief af. Daarom laten we hem maar staan. Een nieuwe laten groeien kost ook weer tijd. Vogeltjes maken er dankbaar gebruik van. De achterkant van de tuin is open. Daar hebben we leibomen voor gekozen, te weten een leihaagbeuk. Die groeit snel dicht.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*