Ik heb een paar prachtige heggen die ik met veel plezier onderhoud. En daar hoort ook het snoeien bij! We schreven al vaker losse artikelen over het snoeien van de heg, maar nooit verzameld in één artikel. Dit zijn onze 9 tips.
1. Snoei twee keer
Het kost misschien wat extra werk, maar het is zeker de moeite waard om je heg twee keer in het groeiseizoen te snoeien. Het gaat dan om beuken- en taxushagen en de haagbeuk. De eerste keer snoei je half juni (liefst voor 21 juni), waarna de heg opnieuw uitgroeit. Vervolgens snoei je de heg eind juli nog een keer, en krijgt hij een tweede groeispurt. Daardoor blijft hij mooi dicht. Taxus komt wat langzamer op gang, die kun je voor het eerst wel eind juni, begin juli snoeien. Een meidoornheg kun je nog vaker snoeien.
2. Snoei niet bij warmte en volle zon
Het geldt voor alles wat je snoeit: de gesnoeide takken zijn extra kwetsbaar. Snoei je op een loeihete dag (voor jezelf ook niet fijn, maar het kan), dan zal de haag sneller last hebben van zonnebrand. De scheuten en bladeren die na het snoeien opeens in de volle zon komen, kunnen makkelijker verbranden. Heb je echt geen andere keuze? Laat dan het snoeisel op de heg liggen ter bescherming.
3. Conifeer of thuja snoeien? Blijf in het groen
Sommige heggen kun je niet te rigoureus snoeien. Een conifeer of thuja kun je bijvoorbeeld alleen in het groen snoeien. Snoei je ze terug in het dode hout, dan loopt hij niet meer uit.
Dit geldt niet voor taxus, hulst, haagbeuk en een beukenheg bijvoorbeeld.
4. Houd je heg onderaan breder dan aan de bovenkant
Let er bij het snoeien op dat de onderkant ietsjes breder is dan de bovenkant. Op die manier krijgt je haag ook onderaan optimaal licht én helt hij niet over.
5. Laat een pad langs je heg vrij
Het is een stuk makkelijker om je heg te snoeien, als je tussen je heg en border een smal pad vrij laat. Op die manier kun je makkelijker bij je heg, heb je ruimte om je trap neer te zetten en zul je minder planten vertrappen.
6. Gebruik lijnen van gebouwen als liniaal
Heb je tijdens het snoeien niet de mogelijkheid om een touw of laser te gebruiken? Neem dan lijnen van gebouwen als liniaal. Kijk bijvoorbeeld vanuit je huis langs de kozijnen naar de heg. Dan zie je snel of de heg strak is of niet.
7. Eind september: even bijpunten
Eind september kun je de laatste puntjes van je heg nog een keer snoeien. Dan gaat hij écht strak de winter in.
8. Korter maken doe je in de winter
De normale snoei doe je dus in juni en juli. Maar als je je heg echt wil inkorten of smaller maken (terugzetten), doe je dit in de winter. In dit artikel vind je een 3-stappenplan.
9. Gaten in de heg repareren
Gaten onderaan in de heg kun je repareren door de takken vlak naast of boven het gaat naar elkaar te buigen met flexibel binddraad en aan elkaar te binden. Zit het gat vlak aan de grond, dan zet je een paar takken met pinnen vast in de grond. Na een paar snoeibeurten zie je er niets meer van.
Dit jaar hebben wij een nieuwe beukenhaag aangeplant (fagus sylvatica). Hij is nog niet op alle plekken de hoogte die ik zou willen. Is het zo dat als je hem nu aan de bovenkant snoeit, hij vooral aan de zijkant gaat groeien, en andersom?
Hoi Esther, het klopt dat je haag dan aan de zijkant gaat groeien. Maar als je dit jaar de haag geplant hebt, kun je zeker nog niet verwachten dat hij meteen de juiste hoogte behaalt. Trek er minstens twee jaar voor uit. Zo krijg je een mooie, volle haag die ook aan de onderkant mooi dicht is. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda