gemaaid gazon

Alles wat je moet weten over verticuteren

Heb je veel mos in je gazon? Kies dan een dag in maart of april om je gazon te verticuteren – oftewel het mos eruithalen. In dit artikel alles wat je moet weten over het verticuteren van je gazon!

Wat is verticuteren?

Mos is niet goed voor je gazon, want het verdringt het gras. Het verwijderen van mos heet verticuteren. Dan verwijder je het mos en achterblijfselen van grasresten van vorig jaar. Op die manier komt er lucht en ruimte tussen de wortels, zodat je gazon weer ruimte heeft om te groeien. Verticuteren kun je met een hark doen, maar ook met een machine.

Wanneer kun je je gazon verticuteren?

Maart en april zijn de juiste maanden om je gras te verticuteren. De winter is voorbij, de strenge vorst is voorbij. Een beetje (nacht)vorst is niet erg, maar bij matige tot strenge vorst is de kans groot dat er schade ontstaat.

Heb je nou heel veel mos in je gazon, dan kun je ook in augustus verticuteren. Kies dan een moment met bewolkt weer uit, en vooruitzichten vol bewolking en koelere temperaturen. Doe dit alleen in extreme gevallen, en probeer ook meteen wat aan de oorzaak te doen. Veel mos kan duiden op een zure grond – daar kun je bijvoorbeeld kalk en/of as tegen strooien.

gazon verticuteren

Verticuteermachine

Een verticuteermachine bestaat in feite uit messen die door je gazon heen slaan. Het gras blijft staan, maar de ‘hark’ van de machine gaat er diep door. Mos zit van zichzelf wat losser, en komt daardoor naar boven. Na het verticuteren blijft het mos op je gazon liggen. Je kunt het er gemakkelijk afharken en op de composthoop doen.

Verticuteren doe je het beste ‘dwars’. Dat wel zeggen: maai je in de lengte, verticuteer dan in de breedte. Ik ga meestal maar één keer over mijn gazon. Ga je vaker, dan blijft er minder van je gazon over, en zul je meer bij moeten zaaien.

Bijzaaien

Op sommige plekken zul je moeten bijzaaien. Waar je het meeste mos uithaalt, houd je immers minder gras over. Overigens is de grasmat soms zo dik, dat het juist wel goed is om hem wat uit te dunnen.

Verticuteren is heel veel werk

Vergis je niet: verticuteren is heel veel en heel zwaar werk. Ook met machine. Heb je een kruiwagen vol met gras na het grasmaaien? Dan heb je nu wel drie kruiwagens vol mos. Je moet dus ontzettend veel mos- en grasresten opruimen. Mijn gazon is ongeveer 800 vierkante meter, en daar ben ik  wel ongeveer een dag mee bezig.

Heb je je gazon goed op orde? Dan is het niet nodig om elk jaar te verticuteren; dan mag je ook weleens overslaan. Strooi je met natuurlijk meststoffen en gebruik je genoeg groenkalk, dan hoef je bijna niet te verticuteren. Strooi je met kunstmest, dan is verticuteren wel belangrijk.

2 Comments

  1. instructief zoals gewoonlijk.
    Voor mij is mos in het gras wel hét voorbeeld voor relativiteit: wij halen het mos uit het gras, de Japanners het gras uit het mos.
    Groeten en nog eens bedankt voor alle bruikbare informatie,
    Albert Belmer.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*