In de zomer hoort je heg groen en dicht te zijn. Komen er gaten in of kijk je met gemak door je haag heen? Dan is dit artikel iets voor jou!
In dit artikel gaat het over hagen als een beukenheg, maar ook de taxus. Taxus is in de zomer en winter groen, maar kan ook te dun (en dus doorzichtig) worden.
Oorzaken van een dunne heg
Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van de dunner wordende heg weg te nemen.
Twee veel voorkomende oorzaken zijn:
- Als de heg niet genoeg zon en licht krijgt, bijvoorbeeld door bomen of struiken die te dichtbij staan.
- Droogte, vergeet in een droge zomer niet om je heg ook water te geven.
Natuurlijk kan de oorzaak ook een combinatie van deze twee zijn.
Basisomstandigheden goed krijgen
De allereerste stap is om de omstandigheden voor je heg goed te krijgen. Geef dus water als dat nodig is, en haal planten weg die het licht blokkeren. Soms is snoeien ook genoeg. Er moet minimaal een halve meter afstand zijn tussen de heg en de heesters. Staan je heesters te dichtbij? Vanaf de herfst kun je ze verplaatsen.
In het voorjaar geef je je heg mest en water. Heb je een heg geplant op wat schrale grond? Geef strooi dan ook wat organische mest onder de haag na de eerste jaarlijkse snoeibeurt.
Als je heg net is aangeplant, kun je nog geen organische mest geven. Dat kan pas twee jaar na de aanplant. Als je een heg aanplant, moet je vooral bij zandgrond zorgen dat de grond water langer vast kan houden. Dat doe je door wat tuinturf door de bodem te mengen.
Stap 1. Snoeien
Snoei je haag behoorlijk terug: iets dieper dan je normaal zou doen. Kies hiervoor een dag waarop het niet te heet is en er geen felle zon is. Het mag ook iets later in het seizoen, als de ergste zomerwarmte voorbij is. Je snoeit zowel de bovenkant als de zijkanten dieper terug dan de heg oorspronkelijk was.
De bovenkant van de heg snoei je iets smaller dan de onderkant, zodat het licht beter bij de voet komt.
Haal ook alle dode delen, de afgestorven takken met bruin hout, uit de heg. Deze lopen niet meer uit.
Stap 2. Takken buigen
De takken van een beukenhaag zijn flexibel. Je kunt ze dus wat makkelijker buigen. Gebruik hol en flexibel binddraad (bindbuis*) om de takken in de goede richting te buigen. Dit lukt helaas niet bij taxus.
Stap 3. Inplanten
Heeft je heg grote plekken met dode takken, of is één van de planten zelfs helemaal afgestorven? dan kun je daar nieuwe planten inplanten. Zet er op die plek twee neer: dan heb je iets meer body, en iets meer zekerheid dat het gat dichtgroeit. Dit doe je in de herfst, als de kans groter is dat de planten aanslaan.
Werk wat tuinturf in de grond op de plek waar je de planten inplant. Heb je genoeg ruimte en licht, kies dan voor planten van ongeveer 40 centimeter hoog. Deze slaan dan redelijk goed aan. Als er niet zoveel ruimte en licht is, kun je beter wat langere planten neerzetten, van zo’n 60 tot 80 centimeter. Deze komen niet zo snel in de verdrukking.
Taxushaag herstellen
Bij een taxushaag is het net iets anders. Die kun je terugsnoeien en hij groeit zelfs weer uit vanuit de hoofdstam. Voorwaarde is wel dat hij genoeg vocht krijgt. Bij de taxus snoei je ook de dode gedeelten terug. Als de heg veel licht krijgt, kan hij weer aangroeien. Hij kan namelijk weer uitgroeien vanaf het kale hout. Ook bij deze heg kun je twee nieuwe planten in de heg zetten als er planten zijn uitgevallen. Geef goede organische mest.
Na het aanplanten
Op deze manier krijgt je haag een opknapbeurt. De eerste twee jaar moet je de heg wel extra aandacht geven. Dat betekent: de nieuwe aanplant de ruimte geven om te groeien. Ook extra water geven is zeker nodig.
Heb jij al eens een heg ‘opgeknapt’?
*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk