appels appelboom

Appelbomen: waterloten voorkomen en verminderen

Waterloten zijn scheuten aan een (appel)boom waar geen appels aan groeien. Het is dus zonde als je boom veel energie steekt in deze takken. In dit artikel leggen we uit hoe je voorkomt dat er veel waterloten aan je appelboom groeien, en wat je kunt doen als ze er al zijn.

Belangrijke regel bij het snoeien

Een belangrijke regel bij het snoeien van appelbomen is dat je niet meer dan 20% snoeit. Snoei je in één keer heel rigoureus, dan zullen er veel waterloten groeien. Ook als je boom al heel lang niet gesnoeid is, kun je niet in één keer veel snoeien. Dan wordt het snoeien een meerjarenplan. In dit artikel vind je meer tips over het snoeien van je appelboom (dat doe je in januari, februari of maart).

kale appelboom

Hoe herken je waterloten?

Waterloten hebben een duidelijk kenmerk: ze groeien recht naar boven. En er groeien dus geen appels aan, dus ze zullen ook geen bloesems dragen.

Waterloten kun je wegsnoeien. De groeisnelheid moet je er eerst uit halen, en dat duurt bij zo’n rigoureuze snoei wel drie jaar.

Zomersnoei van waterloten

Een andere optie is het toepassen van zomersnoei. Dan knip je begin juni de waterloten driekwart terug. De boom zet deze waterloten dan om naar vruchthout. Je hoeft niet alle scheuten bij langs, dat is geen doen. Maar je zult zien dat er elk jaar meer appels zullen groeien.

Ook belangrijk: geef de boom in de winter een beetje kalk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*