appelboom snoeien 1024

Een appelboom snoeien in 3 stappen

Een appelboom kun je goed snoeien in januari, februari of maart. Een voorwaarde is wel dat het niet vriest – bomen snoei je altijd bij vorstvrij weer.

De kroon van de appelboom luchtig maken

Er zijn een paar belangrijke principes bij het snoeien van een appelboom. Eén daarvan is dat je de kroon luchtig maakt. Het is belangrijk dat de zon goed bij de takken, bloesems en later vruchten kan komen. Ook geef je de wind op deze manier kans om de takken, het blad en de appels droog te waaien.

Een oude wijsheid van vroeger (mijn vader zei het altijd) is dat je met een pet door de appelboom heen moet kunnen gooien. Een goede richtlijn als je niet weet of je de kroon luchtig genoeg hebt gesnoeid! Ook als takken dicht bij elkaar komen, naar binnen toe groeien of tegen elkaar gaan schuren, moet je daar wat uithalen. Anders zou er bij een storm zomaar eens wat takken kunnen uitscheuren.

Niet meer dan 20% snoeien

Een ander belangrijk punt is dat je niet meer dan 20% van de boom snoeit. Snoei je meer, dan blijft de boom niet in evenwicht, en je wil natuurlijk wel dat hij mooi in vorm blijft. Daarom is het belangrijk dat je de boom elk jaar een beetje bijhoudt. Dan kan de boom zich prima herstellen. Snoei je in één keer heel rigoureus, dan krijg je veel waterloten. Dat zijn scheuten die recht omhoog groeien en waar geen appels aan komen. Zinloze takken dus eigenlijk. Dus ook als een appelboom heel wat jaren niet gesnoeid is, moet je hem licht uitdunnen.

open appelboom

Stap 1: dood hout weghalen

Als eerste haal je al het dode hout uit de boom. Dit snoei je terug tot in het levende hout. Overigens snoei je dit wel terug tot de aanzet van een tak of stam (bij een jonge boom), niet halverwege een tak. Is de tak duidelijk ziek, dan moet je hem er uithalen tot aan de stam of een dikke zijtak.

Stap 2: uitdunnen

Takken die omlaag groeien, wil je behouden. Takken die omhoog groeien, halen licht weg. Deze takken kun je dus het beste afsnoeien of uitdunnen. Houd wel de gehele boom in de gaten, uiteindelijk draait het om het geheel. Kijk dus ook welke zijtakken je weg moet snoeien. Op een gegeven moment zul je merken dat je een beetje op gevoel gaat snoeien.

Stap 3: waterloten wegsnoeien

Heb je nog waterloten over? Snoei ze weg, het zijn immers zinloze takken – uiteindelijk gaan ze ten koste van de energie die naar vruchtzetting kan. Waterloten kun je tegen de stam wegsnoeien. Her en der kun je twee centimeter van de loot laten zitten. Dan heb je kans dat daar weer vruchthout op groeit. Waterloten kun je overigens ook heel goed in juni verwijderen.

Heb je nog vragen over het snoeien van een appelboom? Stel ze gerust hieronder!

10 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*