appelboom snoeien 1024

Een appelboom snoeien in 3 stappen

Een appelboom kun je goed snoeien in januari, februari of maart. Een voorwaarde is wel dat het niet vriest – bomen snoei je altijd bij vorstvrij weer.

De kroon van de appelboom luchtig maken

Er zijn een paar belangrijke principes bij het snoeien van een appelboom. Eén daarvan is dat je de kroon luchtig maakt. Het is belangrijk dat de zon goed bij de takken, bloesems en later vruchten kan komen. Ook geef je de wind op deze manier kans om de takken, het blad en de appels droog te waaien.

Een oude wijsheid van vroeger (mijn vader zei het altijd) is dat je met een pet door de appelboom heen moet kunnen gooien. Een goede richtlijn als je niet weet of je de kroon luchtig genoeg hebt gesnoeid! Ook als takken dicht bij elkaar komen, naar binnen toe groeien of tegen elkaar gaan schuren, moet je daar wat uithalen. Anders zou er bij een storm zomaar eens wat takken kunnen uitscheuren.

Niet meer dan 20% snoeien

Een ander belangrijk punt is dat je niet meer dan 20% van de boom snoeit. Snoei je meer, dan blijft de boom niet in evenwicht, en je wil natuurlijk wel dat hij mooi in vorm blijft. Daarom is het belangrijk dat je de boom elk jaar een beetje bijhoudt. Dan kan de boom zich prima herstellen. Snoei je in één keer heel rigoureus, dan krijg je veel waterloten. Dat zijn scheuten die recht omhoog groeien en waar geen appels aan komen. Zinloze takken dus eigenlijk. Dus ook als een appelboom heel wat jaren niet gesnoeid is, moet je hem licht uitdunnen.

open appelboom

Stap 1: dood hout weghalen

Als eerste haal je al het dode hout uit de boom. Dit snoei je terug tot in het levende hout. Overigens snoei je dit wel terug tot de aanzet van een tak of stam (bij een jonge boom), niet halverwege een tak. Is de tak duidelijk ziek, dan moet je hem er uithalen tot aan de stam of een dikke zijtak.

Stap 2: uitdunnen

Takken die omlaag groeien, wil je behouden. Takken die omhoog groeien, halen licht weg. Deze takken kun je dus het beste afsnoeien of uitdunnen. Houd wel de gehele boom in de gaten, uiteindelijk draait het om het geheel. Kijk dus ook welke zijtakken je weg moet snoeien. Op een gegeven moment zul je merken dat je een beetje op gevoel gaat snoeien.

Stap 3: waterloten wegsnoeien

Heb je nog waterloten over? Snoei ze weg, het zijn immers zinloze takken – uiteindelijk gaan ze ten koste van de energie die naar vruchtzetting kan. Waterloten kun je tegen de stam wegsnoeien. Her en der kun je twee centimeter van de loot laten zitten. Dan heb je kans dat daar weer vruchthout op groeit. Waterloten kun je overigens ook heel goed in juni verwijderen.

Heb je nog vragen over het snoeien van een appelboom? Stel ze gerust hieronder!

12 Comments

  1. Hoi Albert Jan,

    Dit jaar hebben wij een huis gekocht met in de tuin een appelboom. De boom heeft een rare vorm: hij lijkt uit evenwicht. Aan de voorkant zo’n alle zijtakken weggehaald, aan de achterkant zo’n ze allemaal blijven zitten. Ook heeft de boom een zijtak die zeer dichtbij de hoofdtak is gegroeid, doordat de vorige bewoner ze met een touw bij elkaar heeft gebonden.

    Ik weet nu niet goed hoe ik de bon snoeien moet. Heb je tips? Ik wil ook wel wat foto’s sturen om het verhaal wat duidelijker te maken. Naar welk adres kan dat?

    Met vriendelijke groet,
    Sanne

    • Hoi Sanne, we hebben je mail beantwoord, maar voor de zekerheid ook nog even ons antwoord hier. De zijtak van de appelboom kun je er helemaal af halen. Doe dat op de plek waar de zijtak en hoofdtak uit elkaar gaan.
      Dan heb je voor dit jaar meer dan genoeg gesnoeid. Volgend jaar kun je de boom voorzichtig in evenwicht snoeien. Snoei niet te veel tegelijk, want dan krijg je heel veel waterscheuten.

      Hopelijk heb je iets aan dit antwoord. Heel veel succes!

  2. Hoi Albert Jan,

    Heb je nog een snoeitip over hoofdtakken die te lang zijn geworden.
    Waar kort je ze af en hoe ga je de jaren daarna om met de uitlopers?

    Het betreft twee appelboompjes van een jaar of vier.

    • Hoi Han, hoofdtakken die te lang geworden zijn, knip je net af boven een zijtak. Op die manier ontstaat weer een mooi takkengestel, een mooie vorm. Daarna snoei je de zijtakjes kort. Op deze manier krijg je meer vruchthout. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  3. Hallo!

    We hebben ongeveer vijf jaren geleden voor ons huis een hoogstam notarisappel geplant, op een meter of vier van het huis. De boom is stevig aangebonden, was mooi evenwichtig in model (na een lichte snoeibeurt) en groeide mooi op onze droge zandgrond (Utr. Heuvelrug). Nu is de boom vanaf vorig jaar scheef gaan overhangen, naar de gevel van het huis. Niet alleen krijgt de boom hierdoor minder licht (in plaats van meer, zoals ik zou verwachten), maar het wordt langzamerhand ook wel lelijk. Enig idee waardoor dit kan komen? De enige mogelijke oorzaak die ik me kan bedenken is dat we de regenwaterafvoer sinds een jaar of twee direct in de tuin laten lopen, direct naar de boom. We zitten hier op zand, vele meters boven grondwaterpeil dus de grond is zeker niet té nat, mogelijk wel natter aan de kant van het huis.

    • Hoi Marco, het ligt inderdaad voor de hand om de regenwaterafvoer als oorzaak aan te geven. Maar is de boom aangebonden? Wij zouden de boom flink gaan snoeien, zodat het geheel weer wat in evenwicht komt. Daarna kun je de boom weer opnieuw aanbinden.

  4. Hallo, ik heb nu al talloze site’s en filmpjes bekeken over het snoeien van een appelboompje. Ik heb een klein boompje gekocht bij de supermarkt. Toen ik het kocht was t eigenlijk één lange kale tak met op de puntjes wat bloesem. Destijds (twee jaar geleden) had ik ergens gelezen dat je de tak kan buigen met binddraad. Dit heb ik gedaan. Het boompje heeft nog steeds een hele rare vorm. De gebogen tak heeft nog steeds alleen aan de punt bladeren en appeltjes. Er staat inmiddels een nieuwe tak kaarsrecht omhoog. Er zaten dit jaar onwijs veel appeltjws aan. Helaas zat de boom vol met luis, de blaadjes begonnen te krullen. Ik heb de boom behandeld met spiritus en groene zeep. Luis was weg maar de appeltjes zijn gestopt met groeien. (Nog steeds megaaa veel). Hoe kan ik dit boompje voller krijgen. Wat moet ik snoeien? De kromgetrokken, alleen op de top bloeiende hoofdtak? Helaas kan ik hier geennfoto posten want het zou veel duidelijk maken.

    • Hoi Elly, als je lange, kale takken hebt, moet je die inkorten. Dan krijg je de boom voller. Snoei nooit te veel in één keer, want dan krijg je waterloten.
      Als wij jouw boom zouden snoeien, zouden we de top eruithalen. dan krijg je een volle boom terug.
      Als de boom een beetje uitgroeit, dan kun je de twijgen van 50 centimeter naar buiten uitbuigen en aanbinden. Pas wel op voor het ingroeien (in het draad). Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  5. Hi
    Kun je ook advies geven? Ik heb vele appelbomen ( 18 appel en 2 peer en 7 kers) die 20 jaar niet gesnoeid zijn. Ik wil ze graag snoeien of zelf leren of laten doen. Iedere boom is net iets anders. Een aantal hebben verticale takjes/loof die je noemt. En sommigen zijn eigenlijk te hoog voor mij om te kunnen snoeien. Kronen zijn anders. Ik heb wat foto’s gemaakt.

    • Hoi Petra, dit artikel is ons advies over hoe je het beste appelbomen kunt snoeien. Heb je hierbij nog aanvullende vragen? Groeten, Albert Jan en Linda

  6. Hallo, 2 jaar geleden is mijn appelboom gesnoeid door prof.tuinman. Ik denk nu dat er te rigoureus gesnoeid is. Vorig jaar en nu weer zitten er zoveel waterloten is dat er geen beginnen aan is om ze er uit te knippen. Vorig jaar wel geprobeerd, maar helaas geen appels. ( ja 2) nu dus weer heel veel waterloten. Wat zou nu ik het beste kunnen doen? Groet Ina

    • Hoi Ina, de groeisnelheid moet eerst uit de boom. Dat duurt bij rigoureuze snoei drie jaar. Je kunt ook zomersnoei toepassen: dan knip je de waterloten begin juni driekwart terug. Dan kunnen deze loten omgezet worden in vruchthout. Je hoeft niet alle scheuten bij langs, dat is geen doen. Je zult zien dat er elk jaar veel meer appels komen. Geef de boom in de winter een beetje kalk! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*