As strooien tegen mos in je gazon

As strooien tegen mos in je gazon

Heb je mos in je gazon, dan moet je daar wat tegen doen. Mos drukt namelijk het gras aan de kant en op den duur kan het gras zelfs stikken. Vooral op plekken waar veel schaduw is en waar de grond verdicht is zul je mos zien. Daar is het belangrijk om in het voorjaar te verticuteren. Nu willen we een snelle tip met je delen.

Als je een houtkachel of open haard hebt, dan hoef je de as niet weg te gooien. Als je ons volgt, weet je dat je de as ook op de composthoop kunt gooien, maar een andere toepassing is om het as over je gazon uit te strooien op plekken met veel mos.

as strooien gras gazon

Afgekoeld en droog as

Je kun de as eerst verzamelen op een bult, totdat je genoeg hebt – en om het te laten afkoelen. Strooi je nog hete as over je gazon, dan verbrand je het gras. Ook is het prettig als de as droog is, want dat strooit makkelijker uit. Let erop dat je alleen as van ongeverfd hout gebruikt.

As heeft dezelfde werking als kalk: je gazon wordt er minder zuur van. Mos houdt juist van zure grond. As werkt wel veel sneller tegen mos dan kalk, na twee weken kun je al verkleuringen zien in het mos.

Je kunt de as gedurende de hele winter uitstrooien. Let erop dat je dit niet doet als het vriest, want als je loopt op bevroren gras, krijg je lelijke plekken in je gazon.

as strooien gras gazon

As in de moestuin

Ik strooi as in de winter ook vaak over de groentetuin. Als je dan in het voorjaar de grond bewerkt, komt het er goed tussen. In de groentetuin zorgt het ervoor, net als kalk, dat mest omgezet wordt in voeding; planten kunnen de mest dan beter opnemen.

Een reactie

  1. Hallo,
    dank voor je uitleg hier!
    —mijn vraag is of ik op die manier ook as van steenkool (kolen-kachel) kan gebruiken, specifiek voor het gazon met mos…?
    dank en mvg
    Dirk

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*