mest organisch mineraal

Bemesting: 5 verschillende meststoffen en hun toepassingen

We schrijven regelmatig over het bemesten van bloemen en planten. Maar welke soorten mest zijn er nou eigenlijk? En wanneer kies je welke soort?

Minerale mest

Een minerale meststof* is kunstmatig geproduceerd, vandaar dat het ook kunstmest wordt genoemd. Hier zit meer voeding in dan in andere soorten mest. Ik gebruik geen minerale mest bij vaste planten, dat heeft twee redenen. Allereerst is het belastend voor het milieu, omdat er veel voeding uitspoelt. Ook groeien de planten er te snel door, waardoor ze vatbaarder zijn voor ziekten en plagen. Ik gebruik nauwelijks nog kunstmest, alleen na het verticuteren van mijn gazon. Overigens heb je ook meststoffen die deels mineraal zijn en deels organisch (zoals op de bovenste foto, mest voor zuurminnende planten).

Gedroogde koemest

Gedroogde koemest is goed voor de structuur in de grond. Het geeft voor sommige planten niet genoeg voeding voor de bloei. Rozen hebben bijvoorbeeld meer nodig dan alleen gedroogde koemest.

Gedroogde koemest kun je gebruiken voor je gazon, vaste planten en de moestuin. Op arme zandgrond heb je ernaast nog wel iets meer voeding nodig, zoals een aanvullende organische meststof. Je koopt het bij kwekers, tuincentra of online*.

groentetuin bemesten gedroogde koemest
Gedroogde koemest in de groentetuin

Kies voor gedroogde koemest die natuurlijk gedroogd is. Is dat op een kunstmatige manier gebeurd, dan heeft dat veel energie gekost (en dat is dan weer niet zo goed voor het milieu). Het beste zoek je een boer in de buurt op, en laat je zelf wat koemest met stro drogen. Na twee jaar heb je dan heel goed spul dat zorgt voor rulle, losse grond.

Organische meststof

Organische meststof is 100% natuurlijk, van dierlijke of plantaardige afkomst. Je hebt het in veel verschillende soorten (voor verschillende toepassingen). De mestafgifte gaat langzamer dan bij kunstmest, maar daardoor ook geleidelijker. Dit is een voorbeeld* van een organische meststof.

Patentkali

Patentkali* heeft een hoog kalium- en magnesiumgehalte. Dat zorgt voor stevige en groene planten. Deze meststof is toegestaan in de biologische tuinbouw.

Hoornmeel

Hoornmeel is een natuurlijke meststof, afkomstig van dierlijk materiaal. Het is erg goed voor de bloei van bloemen. Het maakt een wereld van verschil! Gebruik het bij planten op schrale grond, die wel wat extra voeding kunnen gebruiken. Denk aan boompioen, eenjarige bloemen en klimrozen. Maar pas op: overdaad schaadt. Dit is een voorbeeld* van een soort hoornmeel.

Hopelijk ben je nu wat wijzer over verschillende meststoffen. Vragen? Stel ze in de reacties hieronder!

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

4 Comments

  1. Dag. Zijn verhuisd en hebben kleine tuin bij nw huis midden in dorp waar vroeger bebouwing was.
    Hen grond afgegraven en bemeste tuinaarde aangebracht. Toch blijft grond schraal. Verschillende groenblijvende planten doen het niet goed. Hortensia’s wel!. Heb gedroogde kippenmest (op advies) geprobeerd)
    Vriendelijke groet,

    • Beste M. Nibbeling, waarschijnlijk is de grond vastgereden en nooit goed losgemaakt. Als dit niet gedaan is, kun je bemesten wat je wil, maar zal de tuin nooit een volledig succes worden. Ons advies is dus: de grond goed losmaken. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  2. Iemand van onze woongroep komt paardemest brengen. Hoe kunnen we dat het beste gebruiken? Is het goed voor rozenstruiken? Voor de tuin, gazon. Ik zelf zorg voor dahlias hebben die erook baat bij en op wat voor manier.

    • Hoi Jigy, paardenmest is zeker een volwaardige mest. Je kunt het voor moestuin, gazon en bloemen gebruiken. Laat het wel even drogen. Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*