berkenboom volière

Berkenboom in de volière

Je hoeft een boom niet zomaar om te zagen als hij in de weg staat. Ik zal je er een voorbeeld van geven!

Ik wilde een volière maken, maar er staat een berkenboom. Toen dacht ik: dan maak ik de volière er toch omheen? Wat blijkt: de kanaries vinden de ruwe stam heel mooi om aan en op te zitten en in de zomer hebben ze er schaduw van. Ook zitten er veel insecten in de boom. Nog een voordeel: in de nazomer komen er veel zaadjes van de boom in de volière terecht – daar spelen de vogels graag mee en ze eten ze ongetwijfeld ook wel op.
 

Hoge bomen vangen veel wind

Hoe bouw je nu zo’n volière met boom erin? Allereerst bouw je de volière zoals je hem wilt bouwen. Laat daarbij wel een heel ruim gat vrij voor de boom; die moet namelijk heen en weer kunnen gaan bij wind of storm. Houd er ook rekening mee dat een berkenstam in de jeugdfase nog enorm zal groeien. Een boom zoals deze gaat minstens 10 tot 15 centimeter heen en weer bij wind. Dit is een hoge boom en hoge bomen vangen veel wind!

gaas berkenboom volière

Het geraamte van je volière moet er zelf ook niet te dicht tegenaan staan – kies zeker voor 30 centimeter afstand. Als het geraamte te dicht bij de boom staat, drukt de boom de hele volière heen en weer. Nu drukt de boom het gaas alle kanten op, maar dat is juist de bedoeling; gaas is flexibel. Overigens krijgt het gaas op den duur wel metaalmoeheid van al die beweging, dus dit zul je regelmatig moeten controleren. Je kunt ook rubberdoek of iets dergelijks gebruiken, maar dat ziet er niet mooi uit.
 

Dubbeltjesgaas als een harmonica

Voor de volière heb ik dubbeltjesgaas gebruikt. Bij de boom gaat dit 15 centimeter naar beneden als een soort kraag. Dit gaas zit vast, zodat de vogels niet kunnen ontsnappen. Daarbovenop heb ik gaas recht tegen de boom aan gelegd en dan in een hoek van 90 graden omhoog, zodat er geen blad in de volière valt. Dit zit er los omheen, omdat het anders bij wind alles lostrekt. Dit gaas heb ik er ruim opgelegd, als een soort harmonica.

takken op volière

Ik ben weleens bang dat de boom te lang wordt en omvalt. Ik heb de volière wel expres gebouwd met speciale compartimenten, zodat ik de volière niet helemaal opnieuw hoef te bouwen, mocht hij toch vallen. Maar dan moet de boom wel recht vallen…

One Comment

  1. Een gezonde berk valt niet zomaar om, kan uitstekend tegen harde wind mede door de open losse kroon 🙂
    mooi dat ie gespaard is gebleven.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*