beukenheg resultaat 2

Beukenheg planten: stap voor stap

Een beukenheg is een ideale erfafscheiding. Maar hoe leg je die aan? In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je een beukenhaag plant.

Een beukenhaag kun je planten zodra het blad is afgevallen: van november tot en met begin maart – bij vorstvrij weer.

Stap 1: Lijn spannen

Allereerst bepaal je waar de heg moet komen. Span met behulp van een draad en twee paaltjes een rechte lijn. Dit gebruik je voor het uitgraven van de geul.

Stap 2: Geul spitten

Langs de lijn die je net gespannen hebt, spit je een geul uit, waar straks de beukjes in komen te staan. Ik gebruik het liefst een smalle steekschop, deze is smaller en steekt dieper dan een bats. De wortels van de beuk passen wel in de geul die je hiermee graaft.

Maak de geul tot twee spitten diep (ongeveer 30 centimeter). Houd het touw goed in de gaten, want dat kun je gemakkelijk verplaatsen tijdens het uitgraven van de geul – zonder dat je het doorhebt. En je wil het touw recht houden, anders heb je straks geen strakke heg.

Stap 3: Speciale grond

Elke boom heeft speciale schimmels bij zich, beuken dus ook. De jonge boompjes zijn nog te jong om dat te hebben ontwikkeld, maar ze gedijen er wel goed op. Daarom is het verstandig om onder een oude beuk of in een beukenbos wat grond te verzamelen. Schuif het oude blad opzij en kies voor de bovenste laag strooisel, die direct onder het blad ligt. Graaf overigens nooit zomaar zelf in een bos! Overleg met de plaatselijke eigenaar. Het is natuurlijk het ideaalst als je zelf iemand kent met een grote beukenboom.

In de hele geul doe je nu een dun laagje van de beukengrond. Hoeveel je hiervan nodig hebt, is dus afhankelijk van hoe lang je heg wordt. Houd nog een beetje grond apart, die je straks om de beuken heen strooit als ze in de geul staan.

Stap 4: Boompjes in de geul

Het is tijd om je beukjes in het midden van de geul te zetten. Zet 5 boompjes per meter, zodat ze lekker dicht op elkaar staan. Het is het handigst om dit met twee mensen te doen. De één houdt de beuk vast op de plek waar hij moet staan. De ander doet een klein beetje grond aan beide zijden van de beuk, zodat deze nét blijft staan. Dit herhaal je. Zodra je een stuk of 5 beuken geplant hebt, schuif je iets meer grond in de geul. Loop aan weerszijden van je heggetje langs om de grond iets aan te drukken. Let wel op dat je de grond niet aanstampt.

beukenheg wortels

Stap 5: Water geven

Als je alle beuken in de geul hebt geplant, voeg je nog wat grond toe en loop je nog een keer langs. De grond is dan iets ingezakt, er ontstaat een gietrand. Dat betekent dat de grond in de geul iets lager is dan de rest. Nu kun je de heg water geven. Het water zal niet weglopen, maar gaat goed naar de wortels toe. Je mag flink wat water geven. Als de grond erg inzakt, kun je de geul aanvullen met restgrond, maar je moet wel een gietrand overhouden.

Stap 6: Eventueel ‘snoeien’

Direct na het planten kun je de hoogste, uitstekende puntjes van de beukjes wegsnoeien. Dat zal niet altijd nodig zijn, maar als er punten boven de heg uitsteken, is het wel slim om dat te doen. Dan groeit je heg compacter.

Water geven na het planten

Na een week geef je je heg opnieuw water. Zeker als het droog is.

In het voorjaar, zo ongeveer april, geef je je heg opnieuw flink water. In de zomer, zeker bij droogte, heeft je heg ongeveer eens per week water nodig. Je hoeft de slang er geen uren bij te leggen, gewoon bij langs lopen is voldoende.

Het is belangrijk om tijdens het eerste jaar de heg regelmatig water te geven. Heb je nou een heel droge en schrale grond, dan kun je een druppelslang aansluiten op de waterleiding of pomp, en die onder je heg leggen. Als je die regelmatig aanzet, weet je dat de heg net genoeg water krijgt. Staat je heg onder een grote boom, dan is dat belangrijk. Bomen drinken veel water.

Snoeien in het eerste jaar

Ook tijdens het eerste jaar van de heg zul je al goed moeten snoeien. Zorg ervoor dat je heg smal blijft, dan blijft hij ook aan de onderkant dicht. Ook in de hoogte snoeien is belangrijk, om een compacte heg te houden. Je begint hiermee in juli, en gaat dan in de normale snoeiroutine mee. Wees niet zuinig op de beukjes, want de eerste twee jaar zijn de jaren waarin de heg zich vormt. Wordt hij in die periode kaal aan de onderkant, dan krijg je hem haast niet meer dicht.

beukenheg planten resultaat

Zo kies je de goede beukjes uit

Nog even dit: kies bij de kweker voor beuken met een mooi vertakt wortelstelsel. Je haalt ze bij de kweker uit de grond in een bos van 25 bij elkaar. Dan kun je goed op de wortels letten (zie ook de derde foto in dit artikel). Ook bovengronds moet de beuk goed vertakt zijn, zowel boven als onderaan de plant, anders krijg je straks gaten onderin je heg. Het gaat er dus niet om hoe lang de beuken zijn, maar of ze breed vertakt zijn. Het moeten absoluut geen sprietjes zijn.

Zorg dat je je beuken zo snel mogelijk plant. De wortels kunnen bij zonneschijn al binnen een kwartier indrogen. Daarom moet je de beuken altijd weer inkuilen nadat je ze hebt gekocht (de wortels onder de grond leggen). Haal ze er niet eerder uit dan een kwartier voordat je ze gaat planten. Spit dus eerst de geul uit!

Als je de heg gebruikt als erfafscheiding en ongedierte wil weren uit je tuin, kun je voor het planten van de beukjes gaas in de geul zetten. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt.

Heb je hier nog vragen over, laat dan vooral een reactie achter onder het artikel!

 

One Comment

  1. Hallo Albert Jan, ik ben heel blij met de informatie over de beukenhaag. Onze eerste beuken zijn namelijk niet aangeslagen. We gaan het nu opnieuw proberen. Bedankt.
    Ik heb nog een vraag over een witte druif, geschikt voor zandgrond waar hij al jaren instaat. Deze druif heeft ieder jaar meeldauw. We (en ook de vogels) hebben hierdoor geen plezier van de druiven. Er staat een rode druif tegenover en die doet het wel goed. Omdat zwavel niet milieuvriendelijk is, wil ik dat liever niet gebruiken. Weet u een andere oplossing?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*