Iep bloesem

Bijzonder: iepenbloesem

Tijdens een vroege winterwandeling bij ons in de buurt kwam ik opeens de bloesems van iepen tegen. Dat is heel bijzonder, want de afgelopen 20 jaar zijn in het hele land heel veel iepen afgestorven door de iepenziekte. Er zijn bijna geen iepen meer over. Des te mooier dat ik de bloesems zag!

De bloesems die ik zag was van opslag. In dat bos waren de oude iepen geveld door de ziekte, maar de oude iepen hadden nog wel ondergrondse uitlopers die weer een boompje zijn geworden. En omdat die oude bomen (een stuk of 10-20) dood zijn, is er extra veel licht en hebben de jonge bomen kans om te groeien.

Iep bloesem

Wortelopslag van iepen

Over die opslag willen we iets meer vertellen. De wortels van een grote iep gaan alle kanten op. Af en toe zal zo’n wortel weer naar boven groeien. Als deze licht krijgt, zal de wortel uitgroeien tot een boom. Meestal is één van die wortels (of twee, of drie, degenen die het meeste licht krijgen) de ‘winnaar’ en zal een echte boom worden. Lindes hebben ook zulke wortelopslag, maar dan juist om de stam heen. Ook een acacia heeft dat heel sterk: als je een acacia omzaagt, krijg je allemaal wortelopslag rondom de oude stam.

Dan komen we weer terug bij die iepen in het bosje bij ons in de buurt: die hebben nu de ruimte om te groeien, maar de vraag is voor hoe lang. Ik denk dat ze (helaas) over maximaal vijf of tien jaar ook te maken krijgen met de iepenziekte. Ze zijn niet resistent tegen de ziekte, want ze zijn immers familie van de gestorven bomen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*