Judasboom

Bijzondere bloei: judasboom (cercis siliquastrum)

In onze tuin staat een prachtige judasboom (cercis siliquastrum). Het opvallendste aan de judasboom is dat hij bloeit zonder blad: de bloemknoppen en bloemen zitten rechtstreeks aan het hout. Het lijkt net alsof de bloemen zo uit de stam komen.

Deze bijzondere bloemen hebben wat ons betreft ook een mooie kleur; een soort donkerroze met verschillende tinten. Omdat het een vlinderbloemige is (net zoals brem, lupinen en acacia), lijken de bloemen wel een beetje op leeuwenbekjes. Judasboom bloeit in april/mei.

Judasboom

Judasboom: bloem én blad zijn mooi

Niet alleen de bloemen zijn mooi, ook het blad, dat na de bloei verschijnt, ziet er mooi uit. De judasboom heeft ronde bladeren, waarbij de steel als het ware in het midden van het blad komt.
Door het donkere hout steken bloem en blad extra mooi af.

Afgevroren tot aan de grond

Bij heel strenge vorst is de boom ietwat vorstgevoelig, maar daar hebben we de laatste jaren geen last meer van gehad. Onze judasboom is jaren geleden helemaal tot aan de grond afgevroren, maar is daarna vanzelf weer uitgelopen door scheutjes boven de grond.

Judasboom

De judasboom snoei je volgens de algemene snoeiwijze van bomen: alleen de takken die elkaar raken en de takken die naar binnen groeien. Verder doe ik er niets aan. Het is geen boom die zomaar metershoog de lucht in groeit, je kunt hem gemakkelijk in toom houden.

Je ziet de judasboom niet zo heel vaak. Dus als je er eentje tegenkomt: neem even de tijd om ervan te genieten!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*