plataan stam kroon

Bijzondere stammen: de camouflageprint van een plataan

De stam van een plataan groeit en wordt steeds dikker. De schors kan niet meegroeien en bladdert daarom af. Het resultaat: een camouflageprint. Wij vinden dit prachtig!

Als er een stuk schors (een schorsplaat) van de boom af is gevallen, zie je op die plek een lichte verkleuring. Dat stuk bast heeft immers nog geen licht gehad, want het was nog afgedekt. Het verschil met de donkere schors is daardoor groter.

plataan stam

Jaarringen en de binnenkant van een boom

Even een beetje uitleg. Van een doorgezaagde boom ken je vast de jaarringen. Aan die ringen kun je zien hoeveel de boom dat jaar gegroeid is. Het lichte gedeelte is in het voorjaar gevormd, het donkere gedeelte is zomerhout. Hoe beter het jaar, hoe groter de ringen. Dat kun je zelfs na 400 jaar nog aan een boomstam zien! Dat betekent ook dat de binnenkant van de boom hetzelfde blijft, en dat de groei van de boom in de buitenste laag zit.

De kern van de boom (kernhout) is belangrijk voor de stevigheid van de boom. De laag dicht tegen de buitenkant van de stam zorgt voor de transport van voedingsstoffen en vocht.

plataan stam handPlataan in de stad

Overigens zie je een plataan vaak in de stad, omdat hij goed tegen luchtvervuiling kan. Ook kan de boom heel goed gesnoeid worden.

Unieke verkleuringen

Omdat de groei van de boom in het voorjaar het grootst is, schilfert de plataan in het voorjaar ook het sterkst. Dan is de verkleuring nog groter. Deze foto’s zijn van het najaar, maar alsnog zie je duidelijke verkleuringen. En die verkleuringen zijn voor elke boom uniek. Als ik platanen heb gesnoeid, herken ik de stukken jaren later nog aan de tekening. Als er dan een blok hout in de kachel gaat, weet ik nog precies waar en wanneer ik die boom gesnoeid heb.

plataan kroon

Deze plataan van de foto is zo’n 45 jaar oud. Om de 7 à 10 jaar knot ik hem, omdat hij anders te groot wordt en te veel licht wegneemt.

Wat vind jij van de plataan?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*