Bladaarde is eigenlijk een soort compost, maar dan alleen gemaakt van blad. Het blad is verteerd tot humus, en dat kun je dan bij je planten en bollen gebruiken. Deze humusgrond houdt vocht heel lang vast. Zeker in droge zomers droogt de grond dan niet zo snel uit (nadat je gesproeid hebt). In feite boots je de natuur na, daar blijft blad liggen tot het omgezet is naar humus (en dus bladaarde).
Voor zuurminnende planten
Bladaarde is vooral geschikt voor zuurminnende planten, omdat de samenstelling wat zuurder is. Wil je de grond wat minder zuur maken, dan kun je kalk door je bladaarde mengen. Zo kun je de grond aanpassen voor verschillende typen planten.
Je kunt bijna elk soort blad gebruiken: berk, beuk, lariksnaalden, els, linde, lijsterbes. Kijk alleen uit met te veel eikenblad. Daarin zit looizuur, en te veel daarvan maakt het niet geschikt.
Verschil tussen bladaarde en compost
Zowel bladaarde als compost brengen structuur in de grond. Je kunt blad prima op de composthoop gooien, samen met ander tuinafval. Maar pure bladaarde is toch anders dan compost: het brengt iets meer voeding in de grond.
Bladaarde gebruik je voor zuurminnende planten die heel veel vocht nodig hebben. Denk aan rododendrons, heide en camelia. Daarvoor is compost te kalkrijk.
Hoe maak je bladaarde?
Je kunt bladaarde maken op dezelfde manier als compost: je doet blad in een bak op de grond, en zet dat regelmatig om. Bij droogte geef je water. Gebruik je het niet voor zuurminnende planten, dan kun je een beetje kalk toevoegen. De bladaarde is ‘rijp’ wanneer de grond zwart en rul is. Je ziet nog wel dat het blad is geweest, maar het ziet er eerder uit als een gronderige massa.
Ook zou je bladaarde in afgesloten zakken kunnen maken, maar daar hebben wij geen ervaring mee. Dat zou vooral handig kunnen zijn als je een kleine tuin hebt, maar toch veel blad moet ruimen. Dan zou je dat in een hoekje van een tuin in zakken kunnen laten verteren.
Zeker nu het vaker droog is, is het heel verstandig om bladaarde te gebruiken in je tuin.
En krijg je hetzelfde effect door bladeren gewoon te laten liggen? Ik laat de bladeren in de herfst gewoon liggen, maar haal ze in de lente weer weg. Misschien moet ik ze toch maar laten liggen?
Hoi Mie, dat klopt, je krijgt hetzelfde effect als je het blad laat liggen! Groeten, Albert Jan en Linda