metalen bladhark

Bladhark: voor- en nadelen van metalen en kunststof hark

Welke soort bladhark je gebruikt, hangt natuurlijk af van wat je het fijnst vindt werken. Maar sta je voor de keuze om een kunststof of metalen bladhark te kopen? Dan kan dit artikel je misschien verder helpen.

Voordelen metalen bladhark

Een metalen hark is sterk. Ga je de hark gebruiken om veel blad van je gazon te verwijderen? Of is het blad nat? Dan moet je echt een metalen hark* hebben.

Daarnaast hark je met een metalen hark gelijk je gazon uit. Je neemt meteen mos en oude grasresten mee, waardoor er meer ruimte komt voor het gazon.

Albert Jan hark blad

Nadelen metalen bladhark

Dat je met een metalen hark je gazon gelijk uitharkt, betekent ook dat het planten sneller beschadigt. Op je gazon is dat niet zo erg, maar in de border kan het erg jammer zijn. Met name voor zwakke bodembedekkers of planten zoals kerstrozen.

Wil je je hark ook op straat of bestrating gebruiken? Dan werkt een metalen hark niet zo goed. Bovendien maakt dat ook veel herrie – een geluid waar sommige mensen kippenvel van krijgen.

Voordelen kunststof bladhark

Een kunststof hark* werkt goed op de straat. Het maakt weinig geluid en je kunt het blad goed verzamelen. Ook beschadigt dit type hark je kwetsbare planten minder snel.

Omdat een kunststof hark minder zwaar is, is het ook minder belastend voor je rug.

kunststof bladhark

Nadelen kunststof bladhark

Op het gazon werkt een kunststof hark niet niet altijd zo goed, het glijdt makkelijker over het blad heen.

Zelf gebruik ik een metalen bladhark met ronde pennen, omdat die steviger zijn dan bladharken met platte pennen. Die laatste buigen meer mee.

Hopelijk kun je hiermee beter een keuze maken! Het allerhandigste zou zijn om beide soorten harken te gebruiken, maar we begrijpen ook wel dat dat voor veel mensen overdadig is.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*