Bladverliezende of een groenblijvende heg, wat kies je?

Wij houden van heggen als erfafscheiding. Maar als je eenmaal weet dat je een heg wil, sta je nog voor de keuze voor een groenblijvende of bladverliezende heg. Wij maken de keuze wat makkelijker voor je!

Bladverliezende heg

Denk bij een bladverliezende heg aan beuken- of meidoornhagen, of hagen van Spaanse aak, haagbeuk en verschillende heesters. Het blad wordt in de herfst geel en bruin en valt af in de herfst. In het voorjaar zie je weer lichtgroene uitlopers verschijnen. De beukenhaag houdt het (bruine) blad in de winter vast, tot het nieuwe blad verschijnt.

uitlopend blad beukenheg

Voordelen van bladverliezende heg

Doordat het blad afvalt en weer uitloopt, beleef je de seizoenen extra goed. Ook zie je in de winter beter hoe de takken een wirwar vormen, de groeivorm. Dit is een heel mooi gezicht.

Omdat de grond onder de heg in de winter en het vroege voorjaar nog licht krijgt, komen er bij ons spontaan bloembollen op, dit zijn verwilderde bolgewasjes. Natuurlijk kun je zelf ook bloembollen planten.

Een ander voordeel van een bladverliezende heg, is dat het minder massief en ‘zwaar’ is. Dat geeft een heel andere sfeer aan je tuin.

heg gaas sneeuwklokjes

Groenblijvende heg

Coniferen, hulst, laurierkers, taxus, thuya en ilex zijn erg geschikt voor groenblijvende heggen. Het blad blijft het hele jaar door groen en valt niet af.

Voordelen groenblijvende heg

Gebruik je de groenblijvende heg ook als erfafscheiding tegen nieuwsgierige blikken? Dat is ideaal: je behoudt je privacy in het najaar of de winter. Ook breekt de heg meer wind dan een bladverliezende heg, terwijl het in de winter ook voor meer beschutting voor vogels zorgt.

Doordat de heg in de winter groen blijft, en de rest van je tuin kaal is, handhaaf je de structuur van je tuin zoals je die opgezet hebt.

laurierkers

En nadeel van een groenblijvende heg is dat het blad tijdens een strenge, koude winter kan bevriezen. Dan heb je een gele heg in het voorjaar – maar meestal herstelt zich dit vanzelf.

Welke kies je?

Hoewel wij meer van bladverliezende heggen houden, is er niet één heg die beter is dan de andere. Kies vooral wat bij jou en jouw tuin past.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*