April doet wat hij wil, en dat bleek helaas ook toen het ’s nachts flink vroor, zo’n 8 graden. De blauwe regen zat vol met knoppen, maar was niet bestand tegen die nachtvorst. Is dat bij jou ook gebeurd? Helaas: dan heb je dit jaar geen bloemen.
Alle dikke bloemknoppen hangen slap naar beneden, ze zijn allemaal bevroren. Dat betekent dat onze blauwe regen dit seizoen niet zal bloeien. Af en toe zul je in de zomer nog een bloemetje zien, maar dat zou na een normale bloei ook gebeuren.
Hoe zie je of je blauwe regen bevroren is?
Al na een paar nachtvorsten zag ik het: de knoppen hingen helemaal naar beneden, en waren zwart. Hoewel het er voor de vorst veelbelovend uitzag, met heel veel mooie knoppen (dat zie je op de eerste foto), was op dat moment duidelijk dat alle knoppen bevroren waren.
De natuur herstelt zichzelf
Zoals altijd zal de natuur zich (snel) weer herstellen. Na een paar weken zie je niets meer van alle schade. De plant is dan opnieuw uitgelopen, maar alleen met blad. Verzorg je blauwe regen zoals je normaal ook zou doen. Dat betekent ook dat je in de loop van de zomer regelmatig de scheuten terugsnoeit. Volgend jaar kunnen er evengoed weer veel bloemen aan komen.
Hoe kun je voorkomen dat je blauwe regen bevriest?
Het enige wat je tegen de vorst kunt doen is afdekken. Ik doe dat met vliesdoek: het beschermt goed, maar is niet zwaar voor de plant. Dit kun je gewoon over je blauwe regen leggen. Voor ons was hier geen beginnen aan, je kunt niet je hele tuin afdekken.
Al moet ik zeggen: heb je héél erg strenge vorst in de winter (periode van -20), dan kan de hele blauwe regen, tot aan de grond wegvriezen. Met nachtvorst in het voorjaar is dat niet het geval.
Gelukkig komt het weer goed!
Treurig, maar het kan nog erger. 2 Jaar geleden is mijn blauwe regen tot een hoogte van 2 meter geheel bevroren. Tussen de ramen van de bovenverdieping kwamen nog wat magere blaadjes en bloemetjes, maar vorig jaar niets, behalve wat nieuwe uitlopers uit de grond. Nu is de plant al meer dan 30 jaar oud, dus ik had er wel vertrouwen in. Inderdaad ontwikkelden de nieuwelingen zich normaal, en dit jaar kwam er niet alleen nog meer uit de grond, maar kwamen er ook uitlopers uit de wat oudere stammen, vanaf 1,5 meter. De oude dode takken heb ik laten zitten; ze vormen een prachtig klimrek boven de openslaande tuindeuren langs 2 draden, resp. 10 en 40 cm. uit de muur. Vandaar steken ook nog eens zijtakken recht naar voren, zodat we als alles in blad staat een prachtig natuurlijk zonnescherm hebben.
Even geen bloemen dus en de uitlopers de goede kant op sturen, en dan is alles weer als vanouds. Zoals ik al eens eerder constateerde: tijd laten, en niet te vroeg afschrijven.
Hartelijke groeten,
Albert Belmer, Bergen.
Hoi Albert, bedankt voor je uitgebreide reactie! Goede les: inderdaad je plant niet meteen weghalen als je denkt dat hij bevroren is! Hopelijk hebben de uitlopers vanuit de grond mooie trossen met dezelfde kleur en hetzelfde formaat als de originele!
De oude bloemen waren groot, mooi blauw en talrijk. Is er reden aan te nemen dat dat bij nieuwe uitlopers niet zo zou zijn? Het is toch opslag van dezelfde plant?
Hoi Albert, als het een geënte blauwe regen is, en er komt opslag van de grond, dan heb je vaak een heel andere bloem dan je van oorsprong heb gehad. Als hij niet geënt is, dan krijg je wel dezelfde bloemen. Groeten van Albert Jan en Linda!
Mijn blauwe regen geeft ook geen blad,maar in de takken zit nog wel leven,dit zie ik bij het snoeien
mijn blauwe regen is ook bevroren. Tot op heden alleen kale takken, die me doet denken dat hij echt het lootje heeft gelegd. Wat moet ik doen?
Hoi Ieneke, als de blauwe regen nu nog kale takken heeft, hebben we er niet veel vertrouwen meer in dat dit nog goed komt. Helaas! Groetjes van Albert Jan en Linda